Girona solidària: Xarop Clown

El pallassos de Xarop Clown

Entrevistem a Miquel Noguera responsable de la campanya #FemXarop de la companyia de pallassos Xarop Clown, que vol seguir aportant somriures als nens i nenes del hospital Josep Trueta.

Què és Xarop Clown?

Una associació de pallassos d’hospital, formats específicament per intervenir en hospitals (pediatria) i centres geriàtrics.

Com us va sorgir aquesta iniciativa? Quan temps fa que la dieu a terme?

Doncs, després d’un curs d’introducció al pallasso d’hospital que vàrem fer a Barcelona, ens vàrem adonar que aquí a Girona no hi havia aquest servei.  En aquell moment vàrem reunir-nos amb els responsables de l’hospital i vàrem presentar-los un projecte que a ells els va agradar. Vàrem buscar finançament inicial i ens vàrem formar com a pallassos d’hospital. D’això ara farà 5 anys i ja hem vist més de 15.000 nens i nenes

Per què són importants els pallassos en els hospitals?

Perquè un nen, encara que estigui hospitalitzat, segueix siguent un nen, per tant te ganes de jugar, estar amb els seus amics i li costa molt d’entendre que tot el que li fan allà es pel seu bé.

És per això que nosaltres entrem a l’habitació i fem una actuació improvisada, adaptada a la seva edat, malaltia i estat anímic. Per uns moments aquella habitació es transforma en un submarí, una nau espacial… Al final moltes vegades els nens i nenes que han estat hospitalitzats es recorden més de nosaltres que de les punxades

En quins hospitals de les comarques gironines feu actuacions?

Estem 2 cops setmanals al Dr. Trueta de Girona i eventualment a Figueres

Com reaccionen els nens i nenes davant la vostra visita?

En general molt bé, però tot depèn de en quin estat es trobi. Evidentment no és el mateix entrar en una habitació on hi hagi un nen o una nena amb un peu trencat que un infant que acabi d’arribar del post-operatori. En tot cas respectem la voluntat del nen o nena; i si no vol pallassos, no entrem. De totes maneres quasi sempre ens esperen. I els familiars també, perquè també actuem per a ells.

Com és el vincle que s’estableix amb la mainada que està a l’hospital?

Durant l’actuació s’estableix un vincle entre l’infant i el pallasso o pallassa que és el que ens ajuda a improvisar, a actuar a aquella habitació. L’infant detecta de seguida que aquell que hi ha allà dret amb un nas vermell té ganes de jugar, per tant serà molt sincer amb nosaltres.

Els pallassos de Xarop Clown actuant a l'Hospital Josep Trueta

Com us relacioneu amb el personal sanitari?

Ens informen de l’estat de cada infant abans que entrem. A vegades nosaltres en acabar també els informem de com ha reaccionat el nen… Aquesta feina sense la col·laboració del personal sanitari seria molt més difícil de portar a terme.

Com millora la seva estada a l’hospital la vostra visita?

Aquesta pregunta la respondrien millor els pares i mares que tot sovint, estan trists, enrabiats, angoixats, preocupats… i aprofiten que estem allà per riure, plorar, ballar… Moltes vegades la nostra presència a l’habitació facilita l’expressió d’emocions que d’altra manera són difícils d’expressar.

És difícil quantificar en xifres, el benefici del riure, però quan una infermera ha de punxar a una nena o nen a la sala de cures, ens demana si podem estar allà perquè a ella li és més fàcil la seva feina si el nen esta relaxat. Això sol ja ens diu alguna cosa.

A nivell personal què és el que us resulta més gratificant?

És una feina meravellosa que ens aporta molts moments durs, però també molts moments preciosos. Hi ha dies que no marxaries a casa. Les cares de felicitat de la mainada és el més agraït d’aquesta feina.

En què consisteix la campanya  ‘Xarop del Riure’ que esteu duent a terme a través de la plataforma de finançament col·lectiva Verkami?

Necessitem 7.000 euros per poder seguir portant a terme la nostra feina a l’hospital Dr. Trueta de Girona. A través de Verkami, tothom que ens vulgui ajudar pot fer una aportació (10, 20, 100 euros…) i amb totes aquestes aportacions podrem seguir fent de pallassos al Trueta. Si arribem a la quantitat que demanem, la gent que hagi fet aportacions rebran recompenses com postals dels pallassos o entrades per la 3ª marató de somriures que farem al Teatre Municipal el 3 de juny.

Quant a Xavier Bofill

A aquest gironí que es dedica a la recerca, quan arriba el cap de setmana ho deixa tot, bata de laboratori i provetes, per anar a córrer, pujar cims del Pririneu o viatjar per les seves contrades. Així que amb el bloc de notes a la mà, em proposo fer-vos cinc cèntims de tot allò que crec que us pot interessar.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Entrevistes, Solidaritat i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Girona solidària: Xarop Clown

  1. A nosaltres també ens encanta Girona i com es solidaritza amb els més necessitats. Perquè treure un somriure a algú és molt complicat però et dona el plaer més gran del món.
    Hem obert un nou blog anomenat http://www.encantsdegirona.blogspot.com, si voleu podeu seguir-nos i us descobrirem llocs nous i interessants!

Deixa un comentari