Alcaldables 2011: Pia Bosch i Codolà (PSC)

Pia Bosch i Codolà, PSC

Pia Bosch i Codolà, alcaldables pel PSC

Pia Bosch (1962) és llicenciada en Psicologia i màster en Teràpia Familiar per la Universitat Autònoma de Barcelona; i diplomada en Gestió Pública per IESE. Ha treballat com a psicòloga clínica, en l’assessorament psicopedagògic d’instituts de les comarques gironines, i en la docència universitària. La seva trajectòria política l’ha portat a ser regidora i tinent d’alcalde en un parell de legislatures, encara que darrerement va estar com a diputada en el Parlament de Catalunya, formant part de les comissions de benestar i immigració; i de drets de les dones.

1. Quin és el teu principal projecte per la ciutat de Girona?

El meu principal projecte per Girona és recuperar la confiança en el futur i superar la crisi, perquè la nostra ciutat té un patrimoni material, natural i cultural, que ens farà sortir abans i més forts de les dificultats si creem acords i sinèrgies entre tots i totes, si treballem conjuntament. Avançar tots junts sense deixar ningú enrere. Els meus principis són els de sempre: el progrés econòmic indissolublement unit a la cohesió social.

2. Què li fa falta a Girona? Què t’agradaria canviar?

El primer que faré durant els primers cent dies a Girona serà engegar el Pla estratègic del segle XXI de Girona i la seva àrea urbana, el Pacte x Girona. Hem de fer una ciutat vibrant i més atractiva, que sigui capaç d’atraure talent, tecnologia i creativitat, oberta al món i més feliç. Fa falta que Girona sigui més coneguda a tot arreu.

3. Quin creus que és en aquest moment el repte més gran?

Aconseguir recuperar l’empenta gironina per ser capitals de l’àrea urbana i una ròtula important a la xarxa de ciutat de l’Euroregió del nord de Catalunya, el sud de França i el corredor mediterrani. Per fer-ho cal prioritzar i invertir en turisme, cultura, patrimoni i innovació, en economia d’alt valor afegit. Hem de créixer junts sense oblidar ningú i així serem més forts. La gent que arriba a la ciutat, hi vol tornar. Els últims estudis econòmics ens adverteixen que el mercat interior tardarà a recuperar-se i Girona és una ciutat de serveis que té dificultats per a l’exportació. Per tant, cal que el mercat exterior vingui a Girona i la millor manera de fer-ho és potenciar el turisme.

4. Com valores la caiguda en el volum de turistes que volen a la ciutat anunciada recentment?

El trencament entre el govern de Convergència i Unió i Ryanair ha estat la pitjor notícia dels últims dies. La primera indústria catalana és el turisme. Representa un 12% del PIB i a les comarques gironines arriba a un 20% del nostre PIB, i una gran part d’aquests turistes arriben per avió. La repercussió o els beneficis directes per al territori de Girona dels passatgers de baix cost són molt elevats. Es calcula que un passatger de Ryanair gasta uns 95€/dia, i que el promig d’estada és de 4 dies, per tant cada passatger gasta i deixa uns 380€. En xifres absolutes els turistes que arriben a través de l’aeroport de Girona injecten més de 760 milions d’euros anuals a les empreses i comerços de les nostres comarques. També s’ha calculat que l’aeroport genera més de 1.700 llocs de treball directes. El trencament de l’acord amb Ryanair ha suposat que perdrem un milió i mig de passatgers. Per tant, és evident que solucionar aquesta situació de manera urgent.

5. Quin creus que serà l’impacte del tren d’alta velocitat a la ciutat?

L’arribada del TAV és una bona oportunitat per Girona, perquè crearà un nou espai central on amb el conjunt de la ciutadania haurem de definir quins usos, equipaments socials, esportius i culturals hi haurà; perquè es crearà un nou lloc que serà porta d’entrada i eix vertebrador dels barris; perquè es connectarà Girona millor amb rodalies, el país, el conjunt de l’Estat i Europa; perquè Girona té l’oportunitat d’esdevenir ròtula en xarxa de fluxos socials, econòmics i culturals; i perquè es crearà un nou eix de sud a nord amb oportunitats de relligar la ciutat amb el soterrament de les vies convencionals.

6. Tens alguna proposta destinada a potenciar les zones verdes de la ciutat tal com els boscos de Palau o la Vall de Sant Daniel?

Nosaltres apostem per fer de Girona una “green capital”, és a dir, ser una ciutat verda i, per tant, farem un mallat de l’Anella Verda i facilitar-ne l’accés al conjunt de la ciutadania. Els boscos de Palau o la Vall de Sant Daniel són zones que han d’estar protegides per formar part del patrimoni natural gironí. També posarem al dia la Devesa amb el Pla d’Usos i de Gestió. Actualment està en fase de redacció el Pla Especial per al Parc de les Pedreres. També planificarem els nous espais verds de la ciutat.

7. Com milloraries la mobilitat del centre?

Girona cal que replantegi alguns temes de caràcter estratègic durant els pròxims anys i nosaltres hem proposat fer el nou pla estratègic del segle XXI, el Pacte x Girona. En aquest marc, Girona necessita un pla de mobilitat un cop les obres del TAV hagin acabat. El nostre projecte serà el d’invertir més en transport públic i sostenible per tenir una ciutat més amable i respectuosa amb tots els usos del conjunt de la ciutat. Fins ara s’ha pogut avançar molt en mobilitat, perquè l’anterior govern d’entesa a la Generalitat creia en el transport públic. Això no obstant, també hem de facilitar que la gent que arriba de fora de la ciutat pugui accedir a la ciutat. Per tant, és evident que és necessari tenir aparcaments de caràcter dissuasori als afores de la ciutat.

8. Creus que la “Girocleta” ha tingut una bona implantació?

El sistema va entrar en ple funcionament a setembre de l’any 2008 i, avui, la ciutat té deu estacions de Girocleta amb un total de 279 aparcaments i més de 1.200 persones abonades. Les estacions són a diferents barris de la ciutat i el nostre programa aposta per crear-ne tres més.

9. Què és el que més t’agrada de la ciutat?

Xavier Montsalvatje i Joaquim Pla a Terra de Gestes i de Beutat. Girona van escriure: “Gloriosa ciutat la de Girona: ella serva, àdhuc en aquest segle de vèrtig, que esborra tot lo característic de les petites pàtries i de les quietoses ciutats, el seu aspecte fort de ciutat vella i poderosa, i alhora un cert aire delicat i femení. És forta i és femenina; i en aquesta aparent paradoxa està tot l’encís de la seva grandesa i de la seva beutat”.

10. Algun lloc especial de la ciutat?

Hi ha molts llocs especials a Girona. El passeig de la Muralla quan arriba al Jardí dels Alemanys o el Claustre de la Catedral.

Quant a Xavier Bofill

A aquest gironí que es dedica a la recerca, quan arriba el cap de setmana ho deixa tot, bata de laboratori i provetes, per anar a córrer, pujar cims del Pririneu o viatjar per les seves contrades. Així que amb el bloc de notes a la mà, em proposo fer-vos cinc cèntims de tot allò que crec que us pot interessar.
Aquesta entrada ha esta publicada en Entrevistes, Municipal, Política, Societat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari