Alcaldables Girona 2011: Joan Olòriz i Serra (ICV-EUiA)

Joan Olòriz i Serra, alcaldable per ICV-EUiA

Joan Olòriz i Serra, alcaldable per ICV-EUiA

Joan Olòriz (1954) és llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctor per la Universitat de Girona. Ha exercit durant anys com a professor de secundària a diferents instituts. És regidor de l’Ajuntament de Girona des del 2000 i actualment ocupa el lloc de Tinent d’Alcalde segon i responsable de les polítiques socials i de cooperació.

1. Quin és el teu principal projecte per la ciutat de Girona?

Reforçar la cohesió social i crear les condicions per sortir de la crisi sense fractura entre la nostra comunitat, és a dir, lluitar contra totes les formes de pobresa, millorar el capital social i generar aliances per crear llocs de treball en la nova economia verda i el sector serveis.

2. Què li falta a Girona? Què t’agradaria canviar?

Una gestió eficient de la mobilitat la faria una ciutat més amable als que hi vivim i als visitants i reduiria enormement la despesa energètica i l’impacte ambiental provocat per les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

3. Quin creus que és en aquest moment el repte més gran?

Va lligat al que comentava com a principal projecte, sortir de la crisi sense haver-nos esparracat socialment. En aquests temps la solidaritat articulada amb les polítiques socials municipals és més necessària que mai.

4. Com valores la caiguda en el volum de turistes que volen a la ciutat anunciada recentment?

La major part d’aquesta caiguda són turistes que anaven a Barcelona, no a Girona. L’aposta turística de la ciutat ha d’encarar-se als circuit turístics especialitzats que sempre són mes fidels i no depenen del low cost d’una o altra companyia aèria.

La destinació turística de Girona no es limita a la ciutat. Les comarques de Girona són riques en patrimoni natural i paisatge que atrauen un turista més mogut pel gaudi de la natura però que valora establir-se en una ciutat mitjana que també ofereix una bona oferta cultural de primer ordre. Disposem d’una magnifica via verda que va dels Pirineus al mar per atraure cicloturistes. Aquests públics específics units als que ja venen per l’oferta històrica, gastronòmica i congressual fan una suma que permet una activitat durant gairebé tot l’any

5. Quin creus que serà l’impacte del tren d’alta velocitat en la ciutat?

L’impacte no hi ha dubte que ja està essent gran. Ara bé, a més de la grandària, cal esperar que sigui positiu. Un allargament de les obres o una indefinició del soterrament del ferrocarril convencional portaria a una situació desastrosa a la ciutat. Per això ara cal vetllar perquè el calendari de les obres es compleixi i perquè aquesta inversió no sigui a costa de sacrificar les necessàries (potser més i tot) inversions en el convencional.

6. Tens alguna proposta destinada a potenciar les zones verdes de la ciutat tal com els boscos de Palau o la Vall de Sant Daniel?

Els boscos de Palau han d’acondicionar uns itineraris per fer-los mes accessibles com a parc urbà situat ja al mig de la ciutat. La Vall de St. Daniel, pel contrari, ha de potenciar el seu paper com a nexe entre el Barri Vell i l’espai d’interès natural de les Gavarres, d’altra banda, les Pedreres han d’esdevenir un nou parc urbà que ordeni i acabi la ciutat per l’est.

7. Com milloraries la circulació pel centre?

Restringint mes l’aparcament, amb àrees verdes de prioritat veïnal, i potenciant les zones 30 de prioritat invertida.

8. Creus que la “Girocleta” ha tingut una bona implantació?

Sí, però cal incrementar el nombre d’estacions i bicicletes

9. Què és el que més t’agrada de la ciutat?

La seva gent i els seu entorn històric i natural.

10. Algun lloc especial de la ciutat?

El Barri Vell i la Vall de Sant Daniel.

Quant a Xavier Bofill

A aquest gironí que es dedica a la recerca, quan arriba el cap de setmana ho deixa tot, bata de laboratori i provetes, per anar a córrer, pujar cims del Pririneu o viatjar per les seves contrades. Així que amb el bloc de notes a la mà, em proposo fer-vos cinc cèntims de tot allò que crec que us pot interessar.
Aquesta entrada ha esta publicada en Entrevistes, Municipal, Política, Societat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari