D’andròmines a obres d’art musical

Heu pensat mai per a què podrien servir tots els aparells vells que tenim abandonats per casa o en un traster i que un dia decidim portar a la deixalleria?

El grup Luthiers Drapaires ens vol fer reflexionar davant l’alarmant fet que cada any al món es generen més de 2 bilions tones de deixalles, 30 milions de les quals són aparells elèctrics. A partir de vells escàners, ràdios, televisors, tubs, ferralla i andròmines de tota mena recollides del carrer i de les deixalleries, aquest col·lectiu ha creat instruments i automatismes musicals que sonen formant una orquestra. Podem experimentar i posar en pràctica les nostres capacitats musicals amb aquests enginyosos instruments a l’espai’k de la Casa de Cultura de Sant Feliu de Guíxols fins al proper 24 de juliol.

Automatismes musicals de Luthiers Drapaires

Alguns dels automatismes de l'Orquestra Luthiers Drapaires exposats a Sant Feliu de Guíxols

Entre altres peces hi podem veure, per exemple, com velles garrafes de vidre es converteixen en un Hidròfon. Aquesta escultura sonora que ens permet escoltar mitjançant un sistema de microfonia submergible els microsons que es transmeten a través de l’aigua i que habitualment no podem sentir. Així l’hidròfon fa que el degoteig continu dins les ampolles proporcioni un so relaxant que va evolucionant segons els algoritmes de diferents composicions musicals.

Amb aquest projecte el grup format per David Sarsanedas, Olga Solà, Xavier Viader, Irma Vilà i Santi Vilanova ens presenta el producte de la seva recerca artística al voltant de les deixalles tecnològiques. Han volgut trencar la dinàmica consumista de renovació permanent dels electrodomèstics per la seva pretesa caducitat ja que molts dels seus components segueixin intactes. Per aquest motiu han dissenyat a partir d’aquestes deixalles i d’una mica de prototipatge electrònic aquesta original orquestra amb la voluntat de contribuir a la sostenibilitat mediambiental proposant mètodes creatius per donar una nova vida als trastos vells. Alhora comparteixen aquest coneixement necessari que els ha calgut per reparar, reciclar i reutilitzar les deixalles a través de la xarxa.

Aquesta recerca es va iniciar l’any 2009 al Centre d’Art Contemporani Bòlit de Girona, i dos mesos després començava el seu primer concert al cinemes Truffaut de la mateixa ciutat. Des de llavors les peces no han deixat de voltar pel país oferint espectacles en festivals i exposicions.

Més informació:
www.telenoika.net/drapaires
Espai’k – Casa de Cultura (Antic Hospital)
Sant Feliu de Guíxols del 28.06 al 24.07.2011

Quant a Xavier Bofill

A aquest gironí que es dedica a la recerca, quan arriba el cap de setmana ho deixa tot, bata de laboratori i provetes, per anar a córrer, pujar cims del Pririneu o viatjar per les seves contrades. Així que amb el bloc de notes a la mà, em proposo fer-vos cinc cèntims de tot allò que crec que us pot interessar.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Art, Comarques, Costa Brava, Cultura, Curiositats, Esdeveniments, Exposicions, música i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari