Candidats al Senat 20-N: José Luís Montero (PPC)

José Luís Montero Barba - Partit Popular de Catalunya

José Luís Montero Barba candidat al Senat pel PPC

En José Luis Montero és candidat al Senat pel Partit Popular de Catalunya a la demarcació de Girona. És empresari del Baix Empordà. Tot i ser militant del partit de fa temps i ser-ne secretari provincial, és un dels candidats més novells en aquestes comicis.

El Senat és una de les cambres legislatives més desconegudes per la població. Què és i per a què serveix?

Les dues cambres de les Corts Generals, el Congrés i el Senat, participen en el procediment legislatiu tot i que no en termes d’igualtat. Es parla d’una relació imperfecte entre les dues cambres amb predomini del Congrés dels Diputats. Per exemple, la tramitació parlamentària de tot el text legislatiu s’inicia al Congrés, a diferència del que passa en altres països on l’autor de la iniciativa pot indicar quina càmera coneixerà el seu text en primer lloc. Només en un cas el Senat intervé amb prioritat en el procediment legislatiu: en els projectes del Fons de Compensació Interterritorial. Una excepció que es justifica per la concepció del Senat com la cambra de representació territorial, segons l’article 69.1 de la Constitució. La funció bàsica del Senat és deliberar de forma més extensa i reflexiva sobre textos ja aprovats al Congrés.

Quines propostes portarà el vostre partit per a les comarques gironines al Senat?

Des del PP lluitarem des de totes les bandes per reactivar l’economia i sortir d’aquesta crisi econòmica que tant ofega els ciutadans, ho farem des del Congrés els Diputats però també des del Senat. Perquè Espanya, Catalunya i les comarques gironines aconsegueixin sortir de la crisi l’única cosa que s’ha de fer és allò contrari al que ha estat fent fins ara el govern del PSOE. Però, sobretot, s’han de prendre mesures a favor dels autònoms, les pimes i els emprenedors. El PP afronta les eleccions amb il·lusió, conscients de la situació econòmica i conscients del que s’ha de fer. Com a senador em centraré en donar als emprenedors i empresaris les condicions per moure una economia que ara per ara està paralitzada.

Creus que aquesta cambra aporta la representació territorial que se li suposa?

El PP creu en un Senat que compleixi eficaçment amb la seva missió constitucional de representació territorial dins d’un sistema parlamentari bicameral i en el marc del nostre model autonòmic, tal i com es concreta a la Constitució. Des del PP creiem en la constant actualització de les institucions i, per tant, també del Senat.

Tot i ser la “Cambra Alta de les Corts Generals” sovint hi ha la sensació que és una cambra de segona instància. Què n’opines?

Ara per ara, realment és així, però això no vol dir que no s’hi pugui fer molt bona feina. El Senat compleix amb les mateixes competències que el Congrés: control al Govern, aprovació dels pressupostos i tramitació de les lleis. Tot i això, moltes lleis que han passat pel Senat han estat perfeccionades perquè la seva tramitació requereix més reflexió i això s’aconsegueix a la Cambra Alta. A part d’això, el Senat és una cambra de representació territorial, el lloc de trobada de les Comunitats Autònomes entre elles i amb el Govern.

L’elecció dels candidats al Senat és directa i nominal, tanmateix hi ha un desconeixement dels quatre senadors que ens representen. Perquè creus que no hi ha aquest contacte?

El desconeixement dels senadors va en funció del desenvolupament que cadascú fa del seu càrrec. Un senador, igual que un diputat, pot tenir el contacte que vulgui amb la societat, es pot interessar pel que passa, pels problemes dels ciutadans i forjar una relació recíproca amb ells. El meu compromís, si aconseguim representació al Senat, serà precisament aquest: preocupar-me pels problemes de la societat i mantenir el contacte amb els ciutadans.

Creus que una política de proximitat ajudaria a reduïr la desafecció política i a millorar la imatge d’aquesta cambra?

Una política de proximitat sempre és positiva, i des del PP intentem treballar sota aquesta premissa, però malauradament la desafecció política afecta en la mateixa mesura totes les institucions. La millor forma de combatre la desafecció política és acostar-se als ciutadans i als seus problemes, escoltar la gent, i és el que intentem fer també a Girona. Des del PP tenim moltes ganes de representar els ciutadans tan al Congrés com al Senat, de demanar-los que ens facin confiança per sortir d’aquesta crisi econòmica i tornar a crear llocs de treball. Per tot això, demano que confieu en el Partit Popular, el partit de l’esperança i de la recuperació.

Quant a Xavier Bofill

A aquest gironí que es dedica a la recerca, quan arriba el cap de setmana ho deixa tot, bata de laboratori i provetes, per anar a córrer, pujar cims del Pririneu o viatjar per les seves contrades. Així que amb el bloc de notes a la mà, em proposo fer-vos cinc cèntims de tot allò que crec que us pot interessar.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Política, Societat i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari