De la Girona grisa a la del colors

Quadre fet amb carbonet de Josep Aguilera

La pujada de Sant Martí pintada per Josep Aguilera (1882-1955)

Girona grisa i fosca, solemne i afinada,
conec el teu misteri i el teu immens dolor;
tens un amor fa segles, i mai, ¡oh malenada!,
has vist aquell que estimes, ton alt Emperador! 

Amb aquests versos començava el poeta Josep Carner en el sonet “Gerunda” als Jocs Florals de la Ciutat l’any 1906.

La ciutat de principis del segle passat és grisa diu ell. Des de llavors ençà Girona ha canviat molt.  Però quin és realment el color de la ciutat?

Per intentar donar resposta a aquesta qüestió artística i literària d’assignar un color a una ciutat o a qualsevol altre concepte; l’artista de Singapur Kwok Pan ha creat un programa anomanat the color of (El color de).

Aquest programa funciona amb un algoritme molt simple que analitza els píxels de les fotografies dipositades a la xarxa social de fotografies Flickr sota aquell concepte. Els creadors d’aquest programa indiquen que l’anàlisi de fotografies fetes arreu del món a l’atzar generen un fons de tonalitats grises.

Així doncs, si demanem a aquest programa que ens digui quin és el color de Girona ens comencen a aparèixer a la pantalla impressionades una sobre altra, imatges amb el gris de catedral, el vermell del pont Eiffel, les tonalitats trencades de les cases de l’Onyar, el violeta del Temps de Flors o el blau del cel en un dia clar. I aquest n’és el resultat.

Color of - Kwok Pan

El resultat de l'anàlisi del color de Girona

Podem utilitzar aquest programa per veure el color d’altres llocs com la Costa Brava, amb el blau del mar i el cel fonent-se a l’horitzó; el taronja de les postes de sol i el blanc de l’escuma de les onades esberlant-se contra les roques.

El color de la Costa Brava - Kwok Pan

El color de la Costa Brava

Tanmateix, el programa també en proposa experimentar amb altres conceptes encara més abstractes com són els colors de l’alegria, el dolç, els crits o els dilluns.

Quant a Xavier Bofill

A aquest gironí que es dedica a la recerca, quan arriba el cap de setmana ho deixa tot, bata de laboratori i provetes, per anar a córrer, pujar cims del Pririneu o viatjar per les seves contrades. Així que amb el bloc de notes a la mà, em proposo fer-vos cinc cèntims de tot allò que crec que us pot interessar.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Art, Internet i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: De la Girona grisa a la del colors

  1. Retroenllaç: grisa i fosca | Ricard Pardo [noxeus]

Deixa un comentari