Descoberta de noves restes arqueològiques al Call Jueu

Carrer de Sant Llorenç al centre del call

L'estret carrer de Sant Llorenç al bell mig del call jueu

Avui s’ha sabut que les restes descobertes durant unes obres fetes al Museu d’Història dels Jueus durant l’any 2008 pertanyien a una cèntrica casa jueva possiblement de finals del segle XIII o principis del segle XIV. Les restes trobades han estat els carreus de pedra molt ben conservats d’una petita finestra i de la porta d’entrada a la casa d’un il·lustre metge de l’època, Astruc Abraham des Portal.

Astruc Abraham des Portal era fill d’una destacada família d’intel·lectuals de la comunitat jueva lligats a les arts i a les ciències. També va ser secretari de l’Aljama de Girona. Es té constància per altres escrits, que aquesta família va ser propietària del que devia ser aquesta imponent casa fins l’any 1492, en què es van expulsar per decret dels Reis Catòlics tots aquells jueus que no es volguessin convertir. Aquests en abandonar el país, juntament amb la majoria de les vint famílies que en aquell moment vivien a la ciutat, vengueren la casa a un dels jueus conversos.

La troballa ja ha estat comunicada per part de l’Ajuntament de Girona a la Direcció General del  Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat per tal que iniciïn un estudi arqueològic més exhaustius i ha ordenat l’aturada de les obres en el museu. També ha destacat la importància d’aquesta troballa la directora del museu Sílvia Planas que ha comentat “Això ens permet recuperar, fer una relectura de tot el que era el barri jueu i ajudar a difondre aquest patrimoni”

Juntament també s’hi han trobat fragments de ceràmica jueva medieval i la base d’una columna.

Per a més informació veure:
Notícia al portal AraGirona
“La fi del judaisme hispànic: l’expulsió del 1492” de Josep Hinojosa Montalvo

Quant a Xavier Bofill

A aquest gironí que es dedica a la recerca, quan arriba el cap de setmana ho deixa tot, bata de laboratori i provetes, per anar a córrer, pujar cims del Pririneu o viatjar per les seves contrades. Així que amb el bloc de notes a la mà, em proposo fer-vos cinc cèntims de tot allò que crec que us pot interessar.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Girona, Història, Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari