Dones i empresa a les comarques gironines

Associació Gironina d'Empresàries (AGE), logotip i fotografia de la seva presidenta

Maria Rosa Agustí, Presidenta de l’Associació Gironina d’Empresàries

Dia rere dia, els telenotícies s’omplen d’actualitat econòmica. La crisi, la prima de risc, els bons i els actius tòxics de banca són el pa de cada dia. Però avui volem allunyar-nos una mica de la macroeconomia i tornar al que els experts anomenen la economia real. Per això entrevistem a la Maria Rosa Agustí Rigall, Presidenta de l’Associació Gironina d’Empresàriesperquè ens expliqui la tasca que duu la seva associació en l’àmbit de promoció de la dona en el sector empresarial de les comarques gironines.

En què es diferencia una empresa dirigida per una dona?

Jo crec que en la manera de gestionar els conflictes. Una dona li agrada més treballar en grup per tal de potenciar les capacitats de la gent que té al seu voltant.

Què fa la Associació Gironina d’Empresàries?

L’AGE està inicialment sota el paraigua de la PIMEC patronal. L’associació contribueix a fomentar la interrelació entre les associades creant un ambient d’ajuda i la formació específica per a dones.

Com i perquè va néixer la vostra entitat?

L’AGE va néixer l’any 1994 per una necessitat. La necessitat que la dona estigués ubicada en els llocs de presa de decisions. Llocs que en aquests moments encara no existeixen.

Conveni de l'AGE amb el Banc de Sabadell-Atlántico

Signatura del conveni entre el Banc de Sabadell-Atlántico i l’AGE

Quines activitats dueu a terme?

Fem un dinar cada mes per relacionar-nos nosaltres, parlar dels nostres problemes, els nostres punts forts… i de la vida quotidiana.

Tenim veu en una revista, Empresarial Girona, on fem articles amb les nostres opinions. I també tenim un programa de ràdio a Com Ràdio el tercer dimecres de cada mes, on parlem de l’actualitat o de temes que considerem d’interès.

Quin és el pes de la dona empresària a les comarques gironines?

A les comarques gironines som unes 160 associades, però òbviament hi ha moltes més dones empresàries a la comarca.

En relació a Europa en quina situació estem?

Estem en un punt on encara ens falta molt de camí per recórrer com a empresàries. I en general com a dones també perquè a Europa, d’alguna manera, el paper de la dona dins la societat està molt més protegit que aquí.

Quina ha estat l’evolució del paper de la dona en el món de l’empresa en els darrers anys?

Des de l’any 94 està clar que existeix una evolució, però jo crec que hem de continuar la lluita per situar-nos. La dona és cada vegada més present però la seva posició en la societat no és encara l’adequada. A hores d’ara, encara hem de decidir quin paper volem tenir, i això tant en la societat com en el nostre paper de mares.

Quines mesures polítiques caldrien per incrementar aquesta participació?

Crec que perquè la dona no tingui preguntar-se qui ha de ser i què ha de fer, hauria de ser protegit per llei. Que les lleis ens facin iguals al nivell empresarial.  Un acompanyament de les lleis protegint les dones, però ha de ser la societat que faci que el paper de ser mare ens sigui reconegut.

Quina és la vostra visió de la crisi? Com us afecta?

Com a Associació creiem que la responsabilitat ha de ser dels que ens han evocat a la crisi, de la mateixa manera com nosaltres som responsables de les nostres empreses. Potser a partir d’aquest punt d’assumpció de la responsabilitat podríem començar a avançar.

Com veieu el futur?

El futur és de canvi, i ens en sortirem sense dubte perquè som capaços de superar-nos. Però hem de canviar molts valors amb els quals hem conviscuts fins avui. Esforç i sacrifici són els que ens faran sortir de la crisi.

Quant a Xavier Bofill

A aquest gironí que es dedica a la recerca, quan arriba el cap de setmana ho deixa tot, bata de laboratori i provetes, per anar a córrer, pujar cims del Pririneu o viatjar per les seves contrades. Així que amb el bloc de notes a la mà, em proposo fer-vos cinc cèntims de tot allò que crec que us pot interessar.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Economia, Entrevistes, Societat i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari