Nadal

Caga Tió situat al costat del Mercat del Lleó

Moltes i molt variades són les activitats que s’organitzen per aquestes dates a la ciutat de Girona. Cantades de nadales al carrer, Mostres de pessebres, Fira Nadal –de productes de Nadal i artesans -, quines, … i pels infants: concurs de fanalets, el caga tió, lleuresport, tallers de cuina, pista de gel,… sense oblidar-nos dels “Pastorets”

Cagatió

La vigília de Nadal és tradició fer cagar el tió. El tió és una soca o un tronc que, durant uns quants dies abans de Nadal, els nens de la casa l’han tingut ben abrigat amb una manta i li han donat menjar. Si es porten bé, el tió es menja el que li han posat. Acabat el sopar de la nit de Nadal, la mainada després de resar una petita oració, prenen un bastó i piquen el tió tot cantant una cançó. N’hi ha moltes depenent de la població:

Tió, tió,
caga torró,
pel naixement
del Nostre Senyor,
si no en tens més,
caga diners
Tió, tió,
caga torró,
d’avellana i de pinyó,
si no vols cagar,
garrotada ve,
garrotada va
Tió, tió,
caga torró,
si no tens més
caga diners,
si no tens prou
caga un ou.

Cartell dels Pastorets de Girona del 1981

Després aixequen la manta que cobreix el tió per veure els regals que ha ‘cagat’. Antigament el tió solia ‘cagar’ torrons, neules i figuretes de massapà.

Els Pastorets

Amb l’arribada del Nadal, arriben també les representacions dels Pastorets. Des de l’any 1981 el Grup Proscenium, dirigit per Joan Ribas, dimonis, àngels i pastors ens fan reviure el misteri del Nadal.

http://www.elspastoretsdegirona.net