Girona solidària: El Banc d’Aliments

El Banc dels Aliments de Girona és una entitat sense ànim de lucre que es dedica a recollir i repartir menjar per als més pobres de la nostra societat. Per tal de conèixer de prop l’activitat d’aquesta entitat solidària gironina entrevistem a Joan Jorba Figueres que és el seu vicepresident.

Què és el Banc dels Aliments?

El Banc dels Aliments de les Comarques de Girona és una fundació privada que lluita, des de 1988, contra la fam i el malbaratament alimentari.

Actua com a pont solidari entre la societat gironina i les empreses del sector agroalimentari, i les entitats benèfiques de tota la província que lluiten contra la pobresa i la marginació social.

És el segon que es va crear a l’Estat després del de Barcelona, i funciona amb voluntaris que dediquen part del seu temps al Banc de forma desinteressada.

Quanta gent es beneficia de la seva activitat a les comarques gironines?

Magatzem del Banc d'Aliments

Magatzem on es guarden els aliments que recull l'entitat

Actualment contribueix a l’alimentació d’unes 32.000 persones de tota la província a través de 140 entitats benèfiques, que són les que reben els aliments per fer-los arribar a les famílies necessitades.

El Banc no dóna mai aliments directament a persones o famílies.

Com pot col·laborar la gent amb la vostra organització?

Pot fer-ho, destinant algunes hores del seu temps com a voluntari en diferents tasques,  facilitant aliments a títol personal o de l’empresa, col·laborant personalment o amb aliments quan s’organitzen recaptes, o bé amb la seva aportació econòmica.

Com es pot fer una persona voluntària del Banc d’Aliments?

Simplement trucant-nos per telèfon al 972214817 o al 972223463. També venint a veure’ns personalment a les nostres oficines a l’Hotel d’Entitats de Girona al carrer Rutlla 22.

Quines tasques realitzen els voluntaris?

Camioneta repartint aliments

Voluntari del banc repartint els aliments

Poden ser molt variades: preparant els aliments i ajudant a carregar-los en la distribució a les entitats benèfiques receptores, com a conductor o acompanyant de la furgoneta frigorífica del Banc en la recollida o distribució d’aliments.

Però també visitant empreses o col·legis per parlar del Banc i promocionar la donació d’aliments, participar en els diferents recaptes que es fan al llarg de l’any, etc.

Quin percentatge dels aliments que distribueixen procedeix d’empreses solidàries i quin de particulars?

Actualment estem distribuint a prop de 1.500.000 quilos d’aliments. La procedència dels quals és: la Unió Europea (40%), empreses agroalimentàries (30%), retirada de fruites i verdures del sector agrari (20%), recaptes i donacions particulars (7%) i finalment d’altres Bancs d’Aliments (3%).

Gràfic de l'origen dels aliments repartits

Origen dels aliments repartits pel Banc

Quin tipus d’aliment considera que els és més necessari?

Primordialment aquells que siguin bàsics i que es conserven be, però acceptem tot tipus d’aliments. Especialment necessitem llet, oli, arròs, llegums seques, sucre i conserves de peix.

Com ha afectat la crisi a la seva activitat?

Es pot deduir de les següents dades: abans de la crisi el nombre de persones ateses a través de les entitats benèfiques era de 13.000, les quals han augmentant any rere any; en el passat foren més de 24.000 i en l’actual en són unes 32.000.

Quines campanyes dueu a terme?

Recollida d'aliments en un supermercat

Campanya de recollida d'aliments en un supermercat pel "Gran recapte"

Cada any, al mes de novembre, els quatre Bancs d’Aliments de Catalunya organitzem un Gran Recapte per tot el país, en el que col·laboren les principals superfícies comercials i moltes altres entitats. Al 2010 a les comarques de Girona es va fer en 67 centres comercials de 28 poblacions i en la qual participaren més de 500 voluntaris.

El resultat va ser que recollirem 54.000 quilos d’aliments.

Aquest any el Gran Recapte es realitzarà els dies 25 i 26 de novembre, i atès que les persones necessitades han augmentat, esperem recaptar bastants més aliments; però per aconseguir-ho precisem de la col·laboració de molts més voluntaris per aquets dos dies.

Apart d’aquest Gran Recapte, hi ha alguns centres comercials, empreses, entitats i institucions que n’organitzen altres pel seu compte al llarg de l’any. Aquest any, per exemple, en va promoure un la Fundació del Barça, i sembla que vol continuar fent-ho.

També fem xerrades i promoguem recaptes en diferents centres educatius.

Com valoren l’efecte en els infants que col·laboren amb les recollides d’aliments des de les seves escoles? 

Voluntaris de l'escola Bell lloc participant de la recollida d'aliments

Estudiants col·laborant en la recollida d'aliments

Molt positivament, ja que a més de aconseguir menjar pels necessitats, també tenen un aspecte formatiu.

Fomentant la seva solidaritat al fer-los conscients que hi ha gent que passa gana i que ells no poden fer malbé el menjar ni ser capritxosos en les seves exigències alimentàries.

Quines són les vostres perspectives de cara al futur ?

Doncs, sense ànim de ser pessimista la veritat és que són bastant dolentes. A banda de l’augment de les necessitats com a conseqüència de la crisi, la Unió Europea disminuirà més d’un 70% les seves aportacions en aliments; tant els que repartim nosaltres, que són quasi un 50 %  del total  anual, com els que reparteix la Creu Roja de la mateixa procedència.

Si la Unió Europea, el Govern Central, la Generalitat o qui sigui no hi posa remei, les persones pobres ho tindran molt magre de cares al 2012 i 2013. En qualsevol cas també serà més necessària que mai la solidaritat de la societat gironina.

Quant a Xavier Bofill

A aquest gironí que es dedica a la recerca, quan arriba el cap de setmana ho deixa tot, bata de laboratori i provetes, per anar a córrer, pujar cims del Pririneu o viatjar per les seves contrades. Així que amb el bloc de notes a la mà, em proposo fer-vos cinc cèntims de tot allò que crec que us pot interessar.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Entrevistes, Societat, Solidaritat i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Girona solidària: El Banc d’Aliments

  1. ASSOCIACIÓ DE VEÏNS DE FONT DE LA POLVORA diu:

    En l’edició de la festa major del barri de Font de la Pólvora 2012. Els passats dies 6 i 7 de juliol, l’associació de veïns del barri, i amb la col·laboració de la FAVIBC, va voler fer una acció solidària també amb els nens i nenes del barri. Aquesta acció va consitir en participar i divertir-se als castells inflables fent una aportació d’algun aliment per a donar al banc dels aliments.
    Des de l’associació estem molt contents amb el resultat d’aquesta iniciativa solidària i ens animem a fer-ne d’altres.

Deixa un comentari