Girona solidària: Enginyeria Sense Fronteres

Taller pràctic d'educació SFV (Amazonia equatoriana)

Entrevistem a l’Albert Pérez Matamala, voluntari de l’Associació Catalana d’Enginyeria Sense Fronteres des del 2008. Ha participat especialment de les activitats que duu a terme l’entitat a través dels seu grup de voluntaris gironins, com són les campanyes de sensibilització i incidència política a casa nostra; i durant 9 mesos a l’Equador en dos programes de cooperació.

Què és Enginyeria Sense Fronteres?

Enginyeria Sense Fronteres (ESF) és una ONGD que es dedica a la cooperació pel desenvolupament, des d’una posició aconfessional, apartidista i sense afany de lucre.

Però el que realment som a ESF és un conjunt de persones provinents d’àmbits professionals, docents i estudiantils multidisciplinars com són l’educació, les ciències socials, les ciències de la salut o la enginyeria… i que tenim com a objectiu treballar conjuntament per garantir l’accés universal als serveis bàsics. Participem també dels canvis socials necessaris, tant al Nord com al Sud, des del respecte per la diversitat cultural.

Quines són les principals necessitats tecnològiques dels països del Sud?

Parlar de necessitats tecnològiques, moltes vegades, fa pensar que els països del Sud tenen carències tecnològiques, però crec que aquest enfocament no sempre és del tot encertat; ja que molts països del Sud tenen accés a la tecnologia, però resulta que aquesta no està a l’abast de la societat civil.

Sí és cert que els projectes i programes de cooperació tenen com a objectius la transferència tecnològica i de coneixement, però com a entitat apostem especialment, i cada vegada més, per la segona opció. Intentem de posar a l’abast de les comunitats més desfavorides els mecanismes i coneixements per poder reclamar equitat de condicions a l’hora d’accedir als serveis bàsics, tot acompanyant els moviments socials que tenen lloc al Sud.

Com pot incidir la millora tecnològica en l’índex de desenvolupament humà en aquests països?

Una millora tecnològica aïllada segurament no té un impacte directe sobre el desenvolupament humà en els països del Sud. Per aquest motiu des de l’entitat apostem per projectes i programes que facilitin l’accés universal a la tecnologia des d’un punt de vista multidisciplinar del desenvolupament humà. Creiem que qualsevol acció ha de contemplar de forma transversal perspectives sobre medi ambient, salut, gènere, economia i participació; des del respecte per la diversitat cultural.

Només quan les ONGD aconseguim enfocar les accions al Sud des de la multidisciplinarietat és quan podrem obtenir, a mig termini, avenços en l’índex de desenvolupament humà.

Participants projecte iniciativa turística comunitària (Amazonia equatoriana)

En què consisteixen els projectes que dueu a terme des del grup de la Universitat de Girona a l’Equador?

En un inici, més que projectes o programes, la nostra tasca es tractava d’accions puntuals. Fou l’èxit en el resultat d’aquestes primeres accions inicials el que va fer que les contraparts al Sud i els finançadors del Nord dipositessin la seva confiança en nosaltres.

A partir d’aquest punt, el 2009 les accions es van convertir en projectes i programes, garantint una certa estabilitat al Sud. Això va permetre començar a treballar amb les administracions públiques colze a colze, aportant el coneixement que teníem d’aquelles comunitats sense accés als serveis bàsics, alhora que aportant els mecanismes a les comunitats per reclamar a l’estat equatorià l’accés a aquests serveis.

Un exemple d’aquest treball va ser l’acompanyament de l’administració pública local a tres comunitats indígenes permetent la instal·lació d’una mínima il·luminació a les seves llars i edificis comunitaris mitjançant energies renovables. Aquesta permet a les comunitats tenir tres hores de llum a casa, un centre sanitari on poder guardar medicaments, ordinador a l’escola…

Ciutat de El Coca a l'Equador

Quines tasques realitzen els vostres voluntaris?

Podríem dir que tenim la sort de tenir voluntaris tot terreny, que s’adapten a la realitat i quan arriben a terreny es posen el mono de feina i són un més en el projecte.

Al Equador hi ha la figura d’expatriat, una persona que treballa per ESF que coordina el projecte i que viu permanentment al país. Ell és qui treballa amb les contraparts d’allà i qui durant els mesos d’estiu sol rebre els voluntaris de l’entitat que desitgen participar en algun programa de cooperació, treballant conjuntament amb ell i les contraparts. La seva tasca és transversal, recolza en totes les tasques del projecte segons les necessitats i aptituds, tant a la ciutat de El Coca com enmig de la Selva Amazònica equatoriana en comunitats indígenes.

Perquè creieu que és important incidir sobre les energies renovables?

Bé, des de l’entitat apostem per l’accés als serveis bàsics; i en el cas concret l’energia entenem les energies renovables com una de les opcions. És important incidir que l’accés a l’energia ha de ser sostenible, contemplant no només una solució tecnològica òptima, sinó que tingui efectes positius en el present i futur. És per això que apostem per l’estudi concret de cada cas, tot i que creiem que les energies renovables són les que permeten obtenir més resultats positius de forma global, especialment en les zones aïllades del Sud com és el cas d’allà on treballem.

Instal·lació SFV aïllada subvencionada pels fons FERUM equatorians (Amazonia equatoriana)

Quines campanyes dueu a terme a les comarques gironines?

L’entitat té tres campanyes diferents:

  • El preu de l’abundància: drets humans a les fosques
  • Aigua de tothom, un dret i no una mercaderia
  • Sobirania alimentària

Des d’aquí Girona participem especialment de la que porta per nom El preu de l’abundància: drets humans a les fosques i que fa referència a l’energia i indústries extractives. Apostar per aquesta campanya és una eina de sensibilització i incidència, i ens permet reportar a la societat civil gironina tot allò que hem après al Sud. Això es plasma amb activitats com jornades sobre energies renovables, conferències, tallers d’educació no formal, accions de carrer…

Quina és la incidència del desenvolupament tecnològic dels països del Nord sobre les poblacions del Sud? La heu pogut observar en les vostres estades allà?

Crec que la incidència no és tan plausible ja que per cobrir les necessitats bàsiques de les poblacions del Sud no són necessaris grans avenços tecnològics. Per il·luminar una llar tres hores i poder fer servir algun petit electrodomèstic com una ràdio o una liquadora durant una hora, no cal una instal·lació d’última generació, sinó que cal tenir a l’abast una tecnologia que fa anys que existeix. Sí que han canviat petites coses, ara potser aquesta instal·lació concreta enlloc de dues bateries que emmagatzemin l’energia produïda en fa servir només una perquè ja té prou capacitat i, per tant, algunes instal·lacions s’han abaratit.

Però els avenços tecnològics es noten poc, crec que el que hem notat més és el perfeccionament en l’ús d’algunes eines per part de la nostra pròpia entitat. Per exemple des de fa un temps vam introduir una eina que es diu SIG (Sistemes d’Informació Geogràfica) que ens permet l’emmagatzematge, tractament i consulta de dades. Amb aquesta eina podem creuar diferents dades (econòmiques, socials, culturals…) i treballar des d’una visió multidisciplinar en els projectes.

Taller teòric d'educació SFV (Amazonia equatoriana)

Quines són les vostres perspectives de cara al futur?

Malauradament el futur dels projectes i programes va molt lligat al finançament, per tant, crec que actualment el futur és incert. Esperem que sigui la qualitat de la nostra feina el que ens permeti seguir amb la mateixa força i amb la confiança dels finançadors. El que segur no canviarà serà la força i dedicació dels voluntaris de l’entitat que seguirem treballant per aconseguir els objectius d’aquesta tant al Nord com al Sud.

Cal remarcar que ESF té independència de finançament privat, què vol dir això? Doncs que els voluntaris i socis de l’entitat vam decidir que no ens podia tremolar el pols si decidíem iniciar una acció contra una transnacional, i que no podia ser que les nostres accions es supeditessin als interessos econòmics de transnacionals de telefonia, petrolieres, farmacèutiques… Realment és una de les coses que em fa sentir més orgullós de pertànyer a ESF, encara que som dels que notem més les retallades socials de les administracions públiques.

Com es pot col·laborar amb Enginyeria Sense Fronteres?

Per col·laborar amb ESF es pot fer de dues maneres: la primera és fer-se soci, aportant una petita col·laboració econòmica. De fet, ara més que mai és quan necessitem aquestes col·laboracions de gent amb iniciativa, amb ganes de lluitar contra les desigualtats i les causes estructurals de la pobresa.

La segona forma és essent voluntari i per això fan falta idees i motivació. Idees perquè som els voluntaris de l’entitat qui decidim el rumb d’aquesta, tot el poder recau sobre el voluntariat de l’entitat que s’organitza de forma assembleària, fet diferencial d’altres ONGD. I motivació perquè a vegades és més complicat decidir. Sovint és més fàcil fer allò que se’ns mana, resultat de com ens han educat. Això provoca que pertànyer a l’entitat sigui engrescador i un cop hi entres, cada vegada tens més idees i motivació i és difícil sortir-ne.

Es pot contactar directament amb el grup de voluntaris de Girona a través de correu electrònic, girona@esf-cat.org; o amb la seu de l’entitat a Catalunya a través de contacta@esf-cat.org.

Quant a Xavier Bofill

A aquest gironí que es dedica a la recerca, quan arriba el cap de setmana ho deixa tot, bata de laboratori i provetes, per anar a córrer, pujar cims del Pririneu o viatjar per les seves contrades. Així que amb el bloc de notes a la mà, em proposo fer-vos cinc cèntims de tot allò que crec que us pot interessar.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Ciència, Ecologia, Entrevistes, Societat, Solidaritat i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: Girona solidària: Enginyeria Sense Fronteres

  1. Retroenllaç: Entrevista a ciutatdegirona.info « elblogbert

  2. Retroenllaç: Entrevista a ciutatdegirona.info « Assoc. Cat. Enginyeria Sense Fronteres a Girona

Deixa un comentari