Girona solidària: La Coordinadora d’ONG solidàries

Reunió de la Coordinadora d'ONG solidàriesA través de l’entrevista amb el seu coordinador, Antoni Rocha, coneixem de primera mà la tasca d’aquesta organització que amb prop de 20 anys d’experiència ofereix suport logístic i busca la creació de complicitats entre les diferents ONG de les comarques gironines.

1. Què és la Coordinadora d’ONG Solidàries?

La Coordinadora d’ONG solidàries de comarques gironines i Alt Maresme és una organització que agrupa unes 90 entitats d’arreu de les comarques Gironines que treballen temes al voltant de la pau, els drets humans i la cooperació. Es tracta d’una entitat que pretén genera sinergies de diferents col·lectius de persones sensibilitzades i compromeses que treballen activament per assolir un món més just. Per tant estem parlant d’una organització de segon nivell que acull una multitud d’entitats i sensibilitats que s’estructuren a través de la seva assemblea i codi ètic.

2. Quines tasques duu a terme la vostra organització?

La Coordinadora treballa fonamentalment per les entitats i la ciutadania en general amb la voluntat d’apropar al màxim públic possible una realitat moltes vegades allunyada dels canals de comunicació tradicional. Així doncs, procurem que les entitats estiguin preparades a diferents nivells per assolir els seus objectius estatuaris. S’ofereix doncs, assessorament jurídic, contable, de projectes, suport a la difusió d’accions, participació activa en campanyes…

En definitiva la intenció és per trobar espais comuns de treball i sinergies que permetin abordar accions i temes vinculats amb la pau, la cooperació, la educació pel desenvolupament, el drets humans i la sensibilització vers una societat més justa. A més no oblidem que la coordinadora disposa d’un fons bibliogràfic i audiovisual molt important relacionat específicament amb drets humans, cooperació i solidaritat a disposició de la ciutadania.

3. Com va començar la vostra entitat? Perquè des de les comarques gironines?

Forum Social Català

Forum Social Català al 2008 a Barcelona

La nostra entitat aquest any que ve farà 18 anys, assolirà la seva majoria d’edat amb un currículum excepcional en favor dels valors democràtics, de la pau, la solidaritat i els drets humans. Tot va començar de la voluntat de treball d’un col·lectiu de persones per posar en comú no només experiències diverses en pau i cooperació sinó també amb la voluntat de generar espais de reflexió conjunta, espais d’informació alternativa i accions comunes en favor dels preceptes del codi ètic. No podem oblidar la base social de la coordinadora en els seus primers moments, objectors de consciència i persones vinculades a agermanaments històrics com Salt-Quilalí, Bluefields, San Juan del Sur que amb un fort compromís polític varen posar les bases no només de la Coordinadora d’ONG solidàries de Girona, sinó també del Fons Català pel desenvolupament o altres entitats gironines.

4. Quin tipus de ONG en formen part?

Formen part de la Coordinadora,  ONG de cooperació internacional, de pau, entitats de codesenvolupament, entitats que vetllen pels drets humans i la solidaritat, comerç just… D’altra banda, també podem parlar d’entitats petites o grans, amb més o menys recursos, més professionalitzades o no… El ventall és ampli, el més important seguir el codi ètic de la coordinadora que entre altres aspectes defensa la cooperació amb els països empobrits i grups de població més febles; el treball humanitari en qualsevol àmbit i la lluita contra tota forma d’exclusió; la denúncia, sensibilització i formació sobre les causes estructurals de la pobresa, qualsevol tipus d’explotació, i en general d’aquelles que atempten contra els Drets Humans universalment reconeguts.

5. Perquè cal la coordinació entre ONG?

Manifestació dels Drets Humans 2010

Manifestació pels Drets Humans 2010 davant de la Farinera

La coordinadora d’ONG solidàries és una entitat que treballa de manera assembleària i és en el marc de l’assemblea on es prenen les decisions pertinents, per tant és un espai de trobada de sensibilitats i motivacions semblants, on es poden acordar accions comunes. El que es vol és sumar esforços, treballar colze a colze, que les campanyes que una entitat pugui proposar arribin a tot arreu de comarques gironines, que la veu de les entitats que conformen la coordinadora puguin ser escoltades per les administracions locals, comarcals i autonòmiques. Es evident que una entitat pot anar treballant aspectes relacionats amb els seus objectius constituents, però possiblement aquest objectius poden ser compartits per moltes altres entitats i pot haver-hi voluntat de cooperació, d’interacció i d’acció conjunta per arribar a un major nombre de persones i incidir més clarament en la ciutadania.

6. Com es relacionen les ONGs que per exemple atenen bosses de pobresa de caràcter local amb les que tenen per objectiu el desenvolupament social a Àfrica o Llatinoamèrica?

Plantejar aquesta diferència entre les d’aquí i les d’allà és possiblement un error, totes treballen per un món més just. Es curiós tot plegat, es parla d’economia globalitzada, de mercats financers mundials que afecten per igual totes les economies i en aquest món d’economies globalitzades encara hi ha gent que pensa que els seus problemes no tenen res a veure amb el que està passant a molts països d’Àfrica o Amèrica Llatina,  Àsia o la Índia. Tot està interrelacionat i els drets que perden els indígenes a l’Amazones per protegir les seves terres, o la neocolonització de països africans per ex-colònies europees per espoliar els seus recursos, la violació de drets humans al Congo o Palestina.

7. Quina mena de projectes considereu que són prioritaris a dia d’avui? Com ha afectat la crisi?

Els projectes prioritaris són els que motiven les nostres entitats i per tant nosaltres estem al servei d’aquestes entitats i interessos. Evidentment els projectes no estan desconnectats de la realitat i el món en que vivim i la crisi i la realitat social, política i econòmica afecten naturalment la sensibilitat d’aquestes entitats. Les diferents ONG són molt crítiques amb el sistema actual i en la manera com estant anant les coses, la majoria d’aspectes que tenen a veure amb l’actual crisi no són temes d’ara i avui, les entitats fa molt de temps que treballen i denuncien aquestes situacions. Una reivindicació per exemple com la taxa que es vol aplicar a les transaccions financeres fa molt de temps que les ONG l’estan reclamant, en el mateix sentit la lluita contra l’exclusió social, pels drets humans, per la igualtat de gènere no són causes alienes a les ONG ans al contrari són la base amb la que treballen dia a dia.

8. Quins àmbits toquen les jornades i campanyes que dueu a terme?

Paraigües per la Pau 2011

Campanya Paraigües per la Pau 2011 a les escoles

Des de la Coordinadora treballem des del consum responsable, temes de reflexió a l’entorn de la immigració i la interculturalitat, de drets humans, campanyes educatives relacionades amb l’educació pel desenvolupament, campanyes de sensibilització de la ciutadania vers la nostra relació amb els suds, també donem suport a iniciatives d’entitats, i campanyes d’ajuda urgent. En definitiva parlem del dia a dia de la ciutadania, donant un punt de vista alternatiu a la informació que sol arribar a través del mitjans de comunicació tradicional, ara bé, les diferents campanyes tenen com a eix vertebrador, el nostre codi ètic, els drets humans i el respecte al planeta.

9. Considereu que calen més ONGs o més voluntaris?

Nosaltres ni volem més ni menys ONGs, ens motiva que la gent es vulgui organitzar des de la societat civil per lluita en defensa del temes en què hi creuen, i la nostra tasca és assessorar per tal de que puguin estructurar les seves motivacions, i oferir espais per la difusió i el debat i el suport logístic que puguin necessitar. D’altra banda moltes de les nostres ONG estan constituïdes per persones voluntàries que dediquen part del seu temps lliure a la lluita per un món més just i igualitari.

10. Com pot col·laborar la gent amb la vostra organització?

Per col·laborar amb la nostra organització es poden apropar a la Coordinadora i participar enllaçant i sensibilitzant als seus entorns i les seves xarxes d’amics al voltant dels temes relacionats amb les campanyes que es duen a terme. Ens poden informar sobre aspectes relacionats amb la solidaritat, la cooperació, l’educació pel desenvolupament en els seus municipis o barris.

Poden participar activament en els debats públics, xerrades, cinefòrums que s’organitzen, es poden associar a diferents entitats de la coordinadora, escriure articles relacionats amb aquestes temàtiques o participar de les comissions que ja existeixen a la Coordinadora com la comissió de gènere o l’Agenda Llatinoamericana.

Quant a Xavier Bofill

A aquest gironí que es dedica a la recerca, quan arriba el cap de setmana ho deixa tot, bata de laboratori i provetes, per anar a córrer, pujar cims del Pririneu o viatjar per les seves contrades. Així que amb el bloc de notes a la mà, em proposo fer-vos cinc cèntims de tot allò que crec que us pot interessar.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Entrevistes, Societat, Solidaritat i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari