Passeig per la muralla i nucli antic

Durada: (3.5 km – 2 hores)

Refugi dels Jardins de la Infància

Entrada al refugi antiaèri de la Guerra Civil sota els Jardins de la Infància

Comencem el nostre recorregut des de la Plaça Catalunya. Des d’allà ens dirigim pel carrer del Carme cap al Jardí de la Infància, sota el qual es troba un refugi antiaeri de la Guerra Civil (només es pot visitar durant l’exposició Girona, Temps de Flors), on trobarem les escales que ens permeten pujar a la muralla.

A la banda dreta d’aquesta muralla romana, podem veure els Jardins de les Pedreres. Es podrà observar que la pedra en que estan construïts bona part del edificis del nucli històric de la ciutat és pedra nummulítica o “pedra de Girona”.

Durant aquest passeig per la muralla podrem contemplar una vista panoràmica en que destaquen els taulats i els campanars en un primer pla, i en segon terme els cursos dels rius Onyar i Ter que caracteritzen la ciutat. Al fons, es poden distingir entre la muntanyosa orografia que envolta Girona alguns pics com el Far i Rocacorba.

La primera de les torres de guaita que trobarem s’anomena Torre dels Socors. Seguint el camí,arribarem a la moderna Facultat de Lletres de la Universitat de Girona. Aquesta es caracteritza per combinar els edificis de nova construcció integrats amb les antigues dependències del Convent de Sant Domènec del segle XIII. Al costat del convent, trobem l’edifici renaixentista de les Àligues ons’emplaça el Rectorat de la Universitat.

Un cop hem arribat a l’alçada del Jardí dels Alemanys, trobarem una torre per on hi ha unes escales per accedir-hi. Sortint dels jardins, cap a l’esquerra trobarem el carrer dels Alemanys i el seguirem fins arribar a la plaça de Sant Domènec on podrem veure el rectorat ambl’àguila bicèfala esculpida a la façana. Si la Facultat està oberta és interessant fer una visita pel claustre del Convent de Sant Domènec. Tot seguit, retornarem cap al carrer dels Alemanys on continuarem fins el carrer Bellmirall on girarem a la dreta. Aquest ens conduirà cap a la Plaça dels Lledoners on trobem una font amb una inscripció llatina del segle XV.

Campanar amb el rellotge de la Catedral

Campanar de la Catedral situat entre la façana principal i la Plaça dels Apòstols

Més endavant, ens trobem amb la impressionant plaça dels Apòstols on a la banda dreta es troba el Palau Episcopal, actual Museu d’Art, i davant la portalada de la Catedral amb el Campanar. Si voregem el campanar ens trobarem davant de la façana barroca i l’escalinata. Aquí es troba l’entrada al Museu del Tresor de la Catedral que ens permet accedir a l’interior de l’edifici (la Catedral roman tancada fora d’horaris de culte, es pot visitar amb l’entrada al museu) i admirar entre altres el Tapís de la Creació. Mentre baixem els 90 graons de l’escalinata, podem admirar a l’esquerra, l’edifici de la Pia Almoina que tenia funcions de beneficència durant l’Edat Mitjana. Als peus de la Catedral trobem la Casa Pastor, actual seu del Palau de Justícia. Girant a la dreta travessarem el Portal de la Bona Mort (el seu nom prové del fet que els condemnats a mort sortien de la ciutat per allí podent-se acomiadar davant la Seu abans de ser executats).

Girarem llavors a la dreta pel carrer de Ferran el Catòlic on podrem veure la Torre Cornèlia que uneix la muralla amb la Catedral i visitar els Banys Àrabs dels segles XII i XIII. Continuant pel mateix carrer, arribarem a la Plaça dels Jurats i travessarem el riu Galligants que habitualment es troba sec. A l’altra banda, es troba l’Església de Sant Pere de Galligants que acull el Museu d’Aqueologia de Catalunya. En front, hi ha la Capella de Sant Nicolau del segle XII.

Seguint pel carrer de Bellaire fins arribar l’alçada del carrer del Pou Rodó on girarem i seguirem recte fins arribar a la plaça de Sant Feliu. Allà  podem veure la façana principal de la Església de Sant Feliu, en la mateixa plaça hi ha columna amb la Lleona. Segons la tradició cal fer un petó en el cul de la Lleona per ser un bon gironí. Continuarem pel carrer Calderers fins a la pujada de Sant Feliu on girarem i pujarem fins la façana lateral de l’església on hi ha l’accés a aquesta per tal de visitar el sarcòfag de Sant Narcís, patró de la ciutat.

Pati d'Isaac el Cec dins del Museu d'Història dels Jueus a Catalunya

Pati d'Isaac el Cec amb la característica estrella de David dins el Museu d'Història dels Jueus

Seguirem la pujada Sant Feliu per retornar a la Plaça de la Catedral on seguirem recte pel carrer de la Força on s’emplaçava durant l’edat Mitjana el Call Jueu. És interessant visitar el Centre Bonastruc Ça Porta on hi ha el Museu de la Història dels Jueus a Catalunya. Seguirem pel carrer de la Força fins a la plaça de l’Oli. A l’esquerra de la plaça, es troba la pujada de Sant Domènec on podem observar el Palau dels Agullana i al fons l’Església de Sant Martí Sacosta, antic seminari. Seguirem des de la plaça pel carrer Ciutadans on es troba la Fontana d’Or, edifici medieval que acull les exposicions de la Fundació de Caixa de Girona. En aquest carrer podrem observar diverses cases senyorials. Arribarem finalment a la Plaça del Vi on s’hi l’Ajuntament. A l’interior d’aquest s’hi troba el teatre municipal. Sota les voltes, destaca la Casa Carles que pertany al Bisbat. Sortirem de la plaça per la pujada del Pont de Pedra. Des d’aquest pont, construït en l’època d’Isabel II, podrem veure les acolorides cases sobre el riu Onyar amb els seus ponts. Continuarem per l’últim tall de la Rambla de la Llibertat fins a la Plaça Catalunya on acaba el nostre recorregut.