Jornades d’Història política a la Universitat de Girona

Recollida de víctimes de la Guerra Civil

El comunisme jugà un paper clau en la Guerra Civil Espanyola

Interessants jornades d’Història Política a la Universitat de Girona. Durant els dies 16 i 17 de novembre diversos experts en matèria del comunisme espanyol van acudir al centre acadèmic gironí en busca d’expressar-nos els seus més profunds coneixements sobre el tema.

D’aquesta manera, personalitats com Andy Durgan (doctor en història per la Universitat de Londres i assessor històric del film Tierra y Libertad, de Ken Loach), el Dr. Fernando Hernández Sánchez (especialista en història del PCE i llicenciat en història per la Universitat Autònoma de Madrid), Pepe Gutiérrez Álvarez (escriptor i membre de la Fundació Andreu Nin) i Jordi Canal, de l’École des Hautes Études de Sciences Sociales, van hipotecar una petita porció del seu temps per asseure’s a la sala Tomás i Valiente de la Facultat de Dret, al campus Montilivi de la Universitat, a debatre i exposar opinions i pensaments sobre la història del comunisme a nivell estatal i català, començant pel BOC i passant pel PCE, el POUM i la CNT en el context de la Guerra Civil espanyola.

Teresa Rebull, antiga cantant i militant del POUM, també va obsequiar-nos amb una esporàdica però no per això menys interessant intervenció sorgida des del més insondable racó del seu cor. Prova d’això és que li va ésser impossible reprimir les llàgrimes, ja que el que es tractava anava arrelat de ple en les seves passions més fortes i sentides.

A més a més, en Pau Llosa, col·laborador d’aquest bloc, va tenir els seus deu minuts de protagonisme tot oferint-nos un captivant i exhaustiu anàlisis de dos cartells propagandístics en època de Guerra Civil, exterioritzant els significats més subliminals que aquests contenien.

Després de dos intensos dies de debat i projecció de films i documentals, les conclusions que es poden extreure de l’esdeveniment i dels constants debats entre els experts són diverses i amb un alt nivell de densitat, però seria verídic dir que totes estan articulades sota una mateixa direcció: les esquerres d’aquella època estaven fortament dividides. Hi van haver tantes discrepàncies i diferències sobre com afrontar la contesa que a mitjans de la guerra ja estaven exhaurides de forces, i no van poder afrontar amb garanties el tram final de l’exercici.

Sens dubte actes com el que vam presenciar engrandeixen i fan augmentar en prestigi la Universitat de Girona. Tant alt va ser l’èxit de la cita que ja s’han previst unes altres jornades per a l’any vinent, que tractaran del republicanisme. Des d’aquí animem a tothom que ho vulgui a assistir-hi!

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Esdeveniments, Història i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari