Justícia per a l‘Àfrica

Avui ha començat el cicle de seminaris de que porta per títol Justícia per a l’Àfrica. En aquest primer seminari presentat per Eduard Ibáñez, director de Justícia i Pau, s’ha fet una introducció a les problemàtiques que afecten l’Àfrica Subsahariana. Aquestes són la pobresa extrema, les guerres i la violència, les malalties i els desastres medi ambientals. Algunes idees interessants que han anat sortint són les següents:

La pobresa no s’ha d’entendre com la quantificació de l’activitat econòmica i la producció de riquesa sinó com un baix índex de desenvolupament humà que es concreta amb aspectes com l’accés a l’aigua potable, l’escolarització, l’alimentació, la mortalitat infantil…

Pel que fa a la violència i a les guerres que afecten tan activament aquesta regió del món cal dir que són principalment internes. En la major part dels casos són fruit dels conflictes provinents de la imposició models estat-nació en la caiguda dels colonialismes.

Les malalties, i principalment el VIH i la malària, afecten seriosament generacions senceres com a conseqüència de la manca de xarxes sanitàries.

Pel que fa a l’origen d’aquestes problemàtiques sorgeixen de les pròpies mancances dels governs locals però també de la intromissió causada per la civilització occidental durant la història fins a l’actualitat. Cal destacar dins d’aquesta última causa el pes que encara s’arrossega avui en dia fruit de l’esclavisme i el colonialisme dels segles anteriors. Tanmateix, també persisteixen com un greuge les barreres del comerç internacional contra aquests països així com també el deute extern, l’explotació dels recursos naturals i l’exportació d’armes cap a aquests.

Escrit el 09/02/2009

Quant a Xavier Bofill

A aquest gironí que es dedica a la recerca, quan arriba el cap de setmana ho deixa tot, bata de laboratori i provetes, per anar a córrer, pujar cims del Pririneu o viatjar per les seves contrades. Així que amb el bloc de notes a la mà, em proposo fer-vos cinc cèntims de tot allò que crec que us pot interessar.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Economia, Internacional, Política, Societat, Solidaritat i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari