Aquesta ciutat, capital del Baix Empordà, té el seu origen a la vil·la romana de Fonteta. Aquesta canvià el nom l’any 1019 en què aquesta fou cedida al Bisbat de Girona.
El principal monument de la ciutat és el castell d’estil romànic de finals del segle XII que trobem al bell mig del nucli medieval, al costat del riu Daró. En altres temps aquest majestuós edifici era la residència dels senyors Cruïlles i més tard el palau episcopal dels bisbes gironins. Durant un període també serví com a presó. Actualment és la seu del Arxiu Històric Comarcal.
A banda del castell, també destaquen en el nucli històric de la ciutat el call jueu, les voltes, el convent, la Torre Maria, el pont Vell o la Església de Santa Maria entre d’altres. Dins del municipi també podem trobar els nuclis de Castell d’Empordà i Sant Pol on podrem gaudir de la tranquil·litat i les vistes del massís de les Gavarres i la plana empordanesa.
També destaca en el desenvolupament econòmic i social de la ciutat la importància que ha tingut en aquesta la manufactura de productes ceràmics amb finalitats tant artístiques com industrials. Bona mostra d’aquest fet són les desenes de botigues i tallers dedicats a la producció i venta de tota mena de gerros, càntirs i tests que podem trobar escampats pels carrers de la ciutat.
Per tal de donar a conèixer tant la història com l’ús de la terrissa i la ceràmica a la població, trobem el museu Terracotta. Inaugurat l’any 1991, aquest museu emplaçat en l’edifici d’una de les més antigues fàbriques de revestiments ceràmics de la Bisbal, ens apropa amb més de 6.000 peces que formen la col·lecció; al procés tradicional d’adequació de la terra, modelatge i cocció de les peces de ceràmica i terrissa.
No podem acabar la nostra visita a la capital del “Empordanet” com diria Josep Pla sense tastar les postres més típiques de la ciutat: el Bisbalenc, una deliciosa coca feta amb pasta de full, cabell d’àngel i pinyons que podreu trobar a totes les pastisseries de la zona.