La Fageda: un projecte d’integració social

Cristóbal Colón, fundador i president de La Fageda

Cristóbal Colón, fundador i president de la cooperativa La Fageda

Són ben coneguts per tots els iogurts de “La Fageda” que podem trobar als supermercats. Aquesta cooperativa del sector alimentari ha estat guardonada àmpliament pel seu treball d’integració social de persones amb discapacitats psíquiques amb premis com el  Factor Humà, Proteus d’Ètica, Accid-Òmnium o el Empresa i Societat. Avui ens apropem a aquesta empresa social de la mà del seu fundador i president, Cristóbal Colón.

Què és La Fageda?

La Fageda és un projecte social que fa servir una estructura empresarial per tal d’oferir treball a les persones de la comarca que pateixen discapacitat intel·lectual o malaltia mental crònica. Vàrem néixer fa 30 anys a Olot com a cooperativa d’iniciativa social, amb 14 interns del psiquiàtric de Salt i 2 monitors.

Actualment som 280 persones entre treballadors i usuaris. També oferim serveis residencials a prop de 60 persones. La marca de iogurt de granja “La Fageda” ha obtingut el reconeixement de gran part de la població catalana, esdevenint un motiu d’orgull i autoestima per a tots nosaltres, tinguem o no discapacitats reconegudes.

Com i perquè va començar aquesta iniciativa empresarial d’integració social?

A principis dels anys 80, quan es crea la cooperativa, els malalts mentals estaven tancats als psiquiàtrics, autèntics centres d’internament, amb cel·les de càstig, patis tancats, amuntegament, misèria… Sorgeix aleshores tot un moviment mèdic i social que es revela contra aquest estat de coses. Neixen tot tipus d’iniciatives per mirar de tornar els malalts mentals a la societat, de treure’ls de l’estat de marginació i tractar-los senzillament com a persones. Entre les experiències pilot es troba la cooperativa La Fageda que mira d’aconseguir aquesta inserció a través del treball.

L’activitat s’inicia a Olot, en uns locals cedits per l’Ajuntament, on es duen a terme treballs per a empreses de la comarca, del sector tèxtil, artesania i altres. A finals del 1981, principis del 82, el Dr. Torrell (cap de psiquiatria de la Garrotxa) i jo vàrem anar a Olot per explicar als polítics, a les persones significades de la comarca, que volíem muntar una empresa amb els malalts mentals de la comarca. M’imagino ara aquella gent distingida rebent una persona que tot just parlava català, que deia dir-se “Cristóbal Colón” i que pretenia construir una empresa per als bojos de la comarca… Recordo més d’una mirada, més d’una expressió de la gent que pensava si els autèntics malalts mentals no érem pas nosaltres…

Com és d’important per a les persones que treballen amb vosaltres la seva feina?

Es parteix de la base que el treball pot actuar com un element clau en el procés rehabilitador de la persona, ja que augmenta la seva autoestima i canvia el seu paper, dins la família i la societat, passant de ser un element passiu a una persona que contribueix activament al seu entorn.

Per això, la feina ha de complir les condicions següents:

  • Ésser real.
  • Ésser útil a la societat.
  • Estar remunerada justament.

Un cop han entrat a La Fageda, molts d’aquests treballadors han passat de considerar-se una nosa i una càrrega per a la família, a esdevenir-ne un membre actiu i, en alguns casos, l’única font d’ingressos.

Quins són els beneficis de la ocupació terapèutica? Quin és el dia a dia de les persones que treballen amb vosaltres?

Personal de La Fageda posant en caixes els iogurtsA La Fageda hi treballen o estan ocupades 160 persones amb certificat de discapacitat, de les quals 40, que presenten un grau de discapacitat superior al 65%, són usuàries del Servei de Teràpia Ocupacional. En general el 50% de la jornada fan activitats manuals o elaboren objectes per a la botiga de les visites. L’altra 50% del temps participen en diferents activitats: piscina, country, psicomotricitat, estimulació cognitiva, esports… Tot i no ser treballadors de La Fageda, en el sentit de guanyar-se un sou, formen igualment part del projecte i fins i tot són socis usuaris de la cooperativa, amb veu i vot, com la resta de socis treballadors.

A banda de les feines que oferiu a la cooperativa també teniu un Servei d’Integració a la Comunitat. Com funciona i quina acollida té aquest entre les empreses?

El Servei d’Integració a la Comunitat neix a finals de l’any 2007 amb l’objectiu d’assolir la màxima integració en la societat (a nivell laboral, social i personal) d’aquelles persones amb una capacitat de treball i un grau d’autonomia suficients per accedir al mercat de treball ordinari.

A La Fageda rebem els candidats i avaluem el seu perfil professional. També els fem treballar per conèixer les seves aptituds i grau de desplegament de la feina. Posteriorment els acompanyem a l’empresari que està disposat a contractar-los. Aquest últim rep tota la informació per part de l’inseridor laboral de La Fageda així com l’acompanyament durant el temps que dura l’adaptació del candidat, i més enllà si cal.

Durant els anys 2010 i 2011 el SIC va inserir a 27 persones en empreses ordinàries, de les quals 15 ho van fer per primera vegada. En aquests moments el SIC atén 45 persones. L’equip de professionals està constituït per una inseridora laboral, una psicòloga, una treballadora social i un coordinador.

Com dificulta l’actual situació econòmica aquesta integració?

Evidentment, la crisi ens afecta, tot i que les vendes aguanten. Per exemple, nosaltres teníem un viver forestal, el principal client del qual eren les administracions públiques. Amb l’agreujament de la crisi  aquest mercat està pràcticament desaparegut.

Davant aquesta situació ens hem tingut que reinventar i les instal·lacions del viver s’han convertit ara en conreu de productes de l’horta per elaborar les futures melmelades i conserves! Això és la dinàmica del mercat i el que fa qualsevol empresa amb sentit.

El vostre cas és un clar exemple d’èxit social i empresarial. Què recomanaríeu a les persones que estiguin pensant en contractar alguna persona amb una discapacitat mental?

Cal posar l’accent en les capacitats –tots en tenim!- més que no pas en les discapacitats. Nosaltres diem que aquestes persones que abans estaven marginades, ara fan “els millors iogurts del món”.

Pensem que el nostre model pot ajudar altres emprenedors i per això vam decidir redactar-lo i posar-ho a la disposició de tothom.

Des dels vostres inicis heu estat innovant i ampliant els vostres productes i serveis. Quins projectes de futur teniu?

Fa mesos que ens preparem per al llançament de les nostres melmelades i conserves a partir del proper setembre! Per posar en marxa la iniciativa hem plantat arbres com pomers, pereres i codonyers, maduixeres i l’hort s’ha omplert de fruits i hortalisses. El projecte ha salvat una vintena de llocs de treball que depenien del viver de planta forestal.

I ara de cara a l’estiu us recomanem que tasteu, si no ho heu fet encara, la nostra gamma de gelats de llet! Per llepar-se’n els dits.

Finalment, quina és la millor època per venir a conèixer-vos i gaudir del marc natural incomparable de la Fageda d’en Jordà?

Sempre és un bon moment per visitar la cooperativa i redescobrir la Fageda d’en Jordà, una de les principals reserves del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.  I més ara, ja que durant el període de vacances escolars ampliem l’horari de visites per a famílies i particulars! Feu-hi una ullada.

De fet, el passat 2 de juny vam renovar de dalt a baix el nostre Servei d’Atenció al Visitant (SAV). Les visites a les nostres instal·lacions es centren en un recorregut guiat per la granja i la fàbrica i en una degustació amb productes de La Fageda, incloses les melmelades, que encara no estan al mercat! Esperem veure-us-hi ben aviat!

Quant a Xavier Bofill

A aquest gironí que es dedica a la recerca, quan arriba el cap de setmana ho deixa tot, bata de laboratori i provetes, per anar a córrer, pujar cims del Pririneu o viatjar per les seves contrades. Així que amb el bloc de notes a la mà, em proposo fer-vos cinc cèntims de tot allò que crec que us pot interessar.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Economia, Entrevistes, Societat, Solidaritat i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari