L’estany més gran de la península

Una bona opció per començar a gaudir del bon temps i de la natura és la ciutat de Banyoles. Coneguda mundialment amb les Olimpíades de Barcelona de l’any 92 per haver sigut seu dels campionats de rem, té el llac més gran de la península ibèrica.

Banyoles

Vista aèria de l'estany i la ciutat de Banyoles

Així doncs, són nombroses les activitats aquàtiques que s’hi desenvolupen al seu voltant. Destaquen entre elles, la natació, amb tres zones de bany vigilades; el piragüismes i el rem. Com a curiositat, esmentar que l’històric equip de rem de la Universitat de Cambridge fa diversos viatges l’any a Banyoles per entrenar-s’hi. D’altra banda, també hi ha la possibilitat de fer diverses rutes pels voltants a peu, en bicicleta BTT o bé a cavall des d’alguna de les hípiques.

Fotja

Fotja nedant

Llogant una bot de rem o en una de les barcasses turístiques podem recórrer les vores del llac i observar la fauna i flora de ribera: els típics ànecs coll-verds i oques però també les polles d’aigua i les fotjes fumades amagades entre els salzes, joncs i canyissars. També resulta curiós i interessant de veure els estanys de Can Cisó o de la Font Pudosa, que per la seva característica ecologia microbiana presenten tonalitats vermelles i verdoses de les aigües.

A la riba podrem veure i entrar alguna de les Pesqueres, les cases construïdes dins de les aigües del llac que daten des del segle XIX fins a 1931, destinades inicialment a la pesca i magatzematge de les barques. Des de l’any 1996 són considerades un Bé d’Interès Nacional, fet que n’ha propiciat una bona conservació.

Pesquera Banyoles

Una de les Pesqueres de l'estany

Ja dins la ciutat ens podem arribar a visitar algun dels edificis significatius de la història d’aquesta com són el monestir de Sant Esteve, l’església de Santa Maria dels Turers o el palau de la Pia Almoina. Si tenim temps també podem anar al museu d’historia natural Darder o el museu comarcal d’arqueologia.

Quant a Xavier Bofill

A aquest gironí que es dedica a la recerca, quan arriba el cap de setmana ho deixa tot, bata de laboratori i provetes, per anar a córrer, pujar cims del Pririneu o viatjar per les seves contrades. Així que amb el bloc de notes a la mà, em proposo fer-vos cinc cèntims de tot allò que crec que us pot interessar.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Comarques, Natura i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari