Pont del dimoni

Fotografia del desmuntatge del Pont del Dimoni el 13 de Juliol del 1968

El pont del dimoni era un pont del segle XIV damunt del riu Güell que comunicava Girona amb Santa Eugènia.

Diu la llegenda que hi havia una vegada una bona dona que necessitava creuar el riu per anar a buscar aigua de la font. Un dia es trobà amb el dimoni i aquest li digué que construiria el pont que necessitava a canvi de l’ànima del primer ésser viu que passés pel nou pont.

Quan el dimoni va tenir fet el pont, la dona, astuta, va fer passar un gos pel pont nou i el dimoni per venjar-se va voler ensorrar el pont però només va aconseguir emportar-se’n una pedra fent que, a partir d’aquell moment passar pel pont fou perillós.

Aquesta llegenda forma part d’una tradició europea per la qual molts ponts havien estat construits pel diable, amb la seva ajuda o en contra d’ell. En moltes de les versions també apareix el personatge d’un pastor o d’una persona gran que és qui fa el pacte amb el diable a canvi de l’ànima del primer que hi passi pel damunt. Lla

Pont del Dimoni

Pas del dimoni de St. Gotthard (Suïssa), pintat per William Turner

vors, durant la nit el diable constueix el pont, però un cop acabada la obra el personatge aconsegueix burlar el pacte fent-hi passar alguna bèstia primer. Altres versions també ens parlen de la competència entre constructors de catedrals o bé d’exèrcits en retirada que els cal la imminent existència d’un pont per salvar les seves vides.

El cert és que la major part d’aquests ponts d’arc són de l’Edat Mitjana, i en el seu temps suposaren una dificultat tècnica o es trobaben en un enclau estratègic. Ponts del diable se’n troben en un bon nombre de països d’Europa: França, Portugal, Regne Unit o Suïssa entre altres; a Catalunya en trobem un altre a Tarragona.