Casa Ensesa i Farinera Montserrat

El conjunt de la Farinera Montserrat estava format per la casa de la família Ensesa, la fàbrica i el magatzem; i era propietat de l’empresari Josep Ensesa Pujades que la va fer contruir l’any 1898. S’estenia aproximadament dos besanes limitades a l’oest per la via del tren, al est per la carretera que portava a França, al nord pel camí que portava a Santa Eugènia i al sud per un rec de la sèquia Monar i que servia per regar les terres de la Societat Coll o Llimona.

Tot i que la Farinera Montserrat existia d’abans, no va ser fins els anys 1913 i 1914 en que l’arquitecte Rafael Masó hi deixà l’empremta del modernisme en realitzar l’ampliació i reforma de la casa on vivia la família Ensesa i oficines de la fàbrica. D’aquesta obra de Masó només conservem les façanes principals i l’escala interior, amb una làmpada dissenyada per ell mateix. L’edifici va ser reformat per Francesc Folguera l’any 1950.

L’any 1932 Rafael Masó intervé de nou en el complex construint-ne la nova tanca, en el que es considera un exemple del seu gir cap el racionalisme.

El recinte va estar durant uns anys sense ús i en un estat d’abandó en enderrocar-se el magatzem i la fàbrica.

Actualment i des de l’any 1995 en que es va rehabilitar la casa hi podem trobar L’Escola Municipal de Música.

Direcció:
Carretera Barcelona, 70 17002 Girona
Telèfon: 972.210.030
Fax: 972.411.534
Correu electrònic: emm@ajgirona.com