Ponts de Girona

Un dels principals problemes al llarg de la història de Girona ha estat la unió de les dues ribes separades per l’Onyar: la riba dreta on trobem el Barri Vell i la riba esquerra del Barri del Mercadal. És per això que els ponts han jugat un paper important en el desenvolupament de la ciutat. Actualment no roman cap dels ponts medievals que creuaven l’Onyar i la majoria de les construccions són actuals. D’entre ells en destaquen quatre:

Pont d’Isabel II o Pont de Pedra

Pont de Pedra o d'Isabel II

El pont d’Isabel II, més conegut com a pont de pedra, es va construir durant el seu regnat, unint el nucli antic amb el barri del Mercadal. Per construir aquest pont es va enderrocar el pont medieval de Sant Francesc o de Framenors. El pont, realitzat amb pedra de Girona, s’aixeca damunt de tres arcades rebaixades que es recolzen sobre dos pilars. Iniciat l’any 1850 sota la direcció dels enginyers Constantino Germán i Víctor Martí, després d’una aturada de dos anys, reprengué el projecte, l’any 1854, Josep Maria Faquineto que va modificar lleugerament el projecte inicial. Una  inscripció en el centre del pont recorda que va ser inaugurat l’any 1856.

Pont Eiffel o Pont de les Peixateries Velles

Pont Eiffel o de les Peixateries VellesEl Pont de les Peixateries Velles uneix les dues ribes de la ciutat, a banda i banda del riu Onyar i és un dels més transitats de la ciutat en unir la Rambla i el carrer Santa Clara. Gustave Eiffel el va dissenyar i construir el 1876, deu anys abans de la construcció de la Torre Eiffel de París.

Pont de Sant Agustí

Vista de la Catedral i les cases de l'Onyar des del Pont de Sant AgustíEl pont de Sant Agustí comunica la plaça Independència amb el final del carrer de l’Argenteria a l’alçada dels Quatre cantons. Des d’aquest pont es pot contemplar la imatge més típica de les façanes de les cases de l’Onyar. Aquestes cases que es caracteritzen pels seus colors terrosos, cremes, rosats i grocs; foren construïdes sobre les restes de l’antiga muralla fluvial durant els segles XVII a XX. L’any 1983 van ser restaurades pels arquitectes Josep Fuses i Joan M. Viader.

Pont d’en Gómez o de la princesa

Pont de la Princesa o d'en GómezEl pont d’en Gómez o de la princesa està format per un sol arc. Aquest pont comunica el passeig Canalejas amb la pujada de Sant Félix.

Una comentari en l'entrada: Ponts de Girona

  1. Retroenllaç: La petja dels jueus: el Call de Girona | slowingcatalunya

Els comentaris estan tancats.