Torre Gironella

La torre Gironella està situada en el punt més alt de la muralla romana, i es va creure durant molt de temps que allà havia estat el primer nucli habitat de la ciutat. També es recull en la tradició que aquesta torre va estar fundada pel llegendari Gerió. Es té constància de la seva existència des de molt abans de l’any 994.

Excavacions fetes a la zona posen al descobert que tres construccions que per la seva estructura són d’època romana. Una torre quadrangular de set metres d’amplada per vuit de llargada, de la qual resten dempeus nou files de carreus de mig metre d’alçada per un metre o un metre i mig de llargada. Reposen sobre una banqueta de pedra calcària i no tenen argamassa que les rejunti. Queden pel sòl alguns carreus caiguts de la torre abans que aquesta fos incorporada al castell medieval.

Un altre element és una arcada feta del mateix material, que va quedar incrustada a la paret exterior del castell medieval. Aquesta última va ser descoberta l’any 1943, i inicialment va ser considerada un portalada transportada des d’un altre indret, encara que posteriorment es va veure que és sols un element d’un grup d’arcades ja que al costat s’inicia la curvatura de l’arcada següent. S’ha suggerit que podia formar part d’un aqüeducte per portar aigua des de la muntanya, que per l’abundància que n’hi havia s’anomenava Puig Aiguadaler, en llatí Podio Aquilario.

Als peus de la Torre del Telègraf hi ha restes d’una altra torre de les mateixes característiques que la Gironella, de la qual estava separada tant sols vint metres. Aquest fet posa de manifest la importància estratègica que tenia aquest emplaçament ja des de l’època romana.

La construcció romana va persistir fins al segle X. Va ser al voltant de l’any 985 quan els muslmans comandats per Al-Mansur van prendre la ciutat de Barcelona, tot incendiant-la i matant o fent captius tots els seus habitants. El llavors derrotat comte de Barcelona va anar a viure a Girona, on a l’any 988 va vendre al bisbe Godmar una gran casa on habitava a canvi de viure-hi mentre visqués. L’any 993 va morir el comte i el seu fill Ramon Borrell III el va succeir. Aquesta època de lluites i de posteriors reconquestes va obigar a refermar les defenses de la ciutat. Va ser llavors quan es va construir una torre rodona més amunt de la torre romana i es va emmurallar, convertint-la en un castell.

El dia 12 de novembre de l’any 1056, amb motiu del matrimoni entre Ramon Berenguer I i Almondis, aquesta va rebre la ciutat de Girona i el castell de Gironella amb les seves torres, muralles i edificis presents i futurs. Així que entre les dates hagué de construir-se el castell de Gironella. Entre els anys 1035 i 1075 es nomenà un castlà de nom Umbert i fill dels magnats Odó de Ses Agudes i Gerbrega, el qual jurà fidelitat al comte i protegir la ciutat.

A l’any 1132 era castlà de Gironella Guillem (fill) de Ramon. Encara no empravacognom i es distingia amb el nom del pare posat en genitiu llatí. Potser fill d’aquest, era el castlà de l’any 1188 que s’anomenava Ramon de Gironella. Pot considerar-se el fundador del llinatge.

Va ser una torre de defensa del recinte medieval. Durant el segle XI tenia la consideració de castell. També serví de refugi als jueus durant l’atac de 1391. Va ser enderrocada el 1404 i es va tornar a edificar a partir de l’any 1411. Durant el transcurs de la guerra civil del segle XV va patir greus danys, però Joana Enriquez va manar restaurar-la de nou.

L’any 1814, mentre es retiraven les forces franceses de la ciutat, Napoleó va manar destruir-la. Encara que posteriorment va ser reconstruïda, en l’actualitat es troba en ruïnes.

La història de Torre Gironella queda també recollida en aquest sonet:

Salve, vetusta torre, que et diuen Gironella!
Antany fores un símbol d’excelsa fortitud.
Ningú no et sap l’origen i hom et cregué tan vella
com l’heroi Gerió, de mítica virtut.
Ets obra de romans, que et feren una anella
que enllacessis els murs d’un fort no mai retut.
Altres van ampliar-te fent-te una meravella
i arreu era citada ta altura i amplitud
fins que, cert jorn fatídic, al teu per sucumbiries
deixant els gironins de paor consternats.
Mes ben tost van refer-te i de nou resistiries
fortíssims enemics en setges i combats
fins que el gavatx, irat, traient foc i guspires,
va esmicolar-te a trossos, desfets o decantats.

Una comentari en l'entrada: Torre Gironella

  1. Retroenllaç: Año 1998 al 2001 « Conversa

Els comentaris estan tancats.