Museu d’Art de Girona

Fundat l’any 1976, el Museu d’Art de Girona està situat en l’antic palau episcopal al costat de la Catedral. El Museu d’Art de Girona té una important col·lecció d’art que va des del període pre-romànic fins al segle XX. Les seves col·leccions de romànic i gòtic són de les millors de Catalunya, de fet està considerat el tercer museu català pel que fa a obres d’aquest període. Les peces exposades van des de l’art sacre a les arts decoratives. Les principals col·leccions són les medievals, entre les que destaca l’altar del Monestir de Sant Pere de Rodes.

També podem considerar el Museu d’Art de Girona com el museu català, després del Museu Nacional d’Art de Catalunya, que presenta una col·lecció d’art català diacrònica més completa.

El Museu d’Art de Girona és una infrastructura bàsica del teixit cultural de la regió de Girona, pel dinamisme i qualitat de les seves exposicions temporals i perquè es l’única que té capacitat per donar una visió de conjunt i al llarg del temps, del que és una de les principals manifestacions de creativitat humana: l’art.

UN EDIFICI EXCEPCIONAL: EL PALAU EPISCOPAL

El Museu d’Art de Girona està instal·lat al palau episcopal, considerat un dels edificis més nobles de la ciutat. El conjunt és una edificació complexa i heterogènia bastida en diferents èpoques. Les primeres notícies del palau són del segle X i fan referència a un edifici del comte Borrell que fou cedit, a finals de segle, al bisbe de Girona. Són d’aquesta època unes estances que es conserven a la zona dels jardins, que alguns documents anomenen Palau Vell. Les ampliacions i les modificacions són freqüents al llarg dels segles. Hi ha constància documental de la construcció d’un palau al segle XII. A començament del segle XIV hom construeix el saló del Tron i la torre de la façana i la de la presó, que donaran a l’edifici caràcter de fortificació.

L’estructura bàsica que se’n conserva actualment correspon a les obres d’estil renaixentista fetes al segle XVI; són d’aquesta època l’escut de la façana principal i les obertures de la façana i del pati. Al segle XVII s’edifica una ala lateral que dóna a la plaça dels Lledoners, i al segle XVIII es construeix una nova capella i es traslladen els arcs romànics d’una galeria interior a la façana.

LA UBICACIÓ

El Museu d’Art de Girona es troba al bell mig del barri vell, embolcallat d’edificis tant significatius per la ciutat com la Catedral, la Pia Almoina, l’edifici de les Àligues (seu de l’antiga i actual Universitat de Girona), l’església de Sant Domènec o els Banys Àrabs. Al seus peus comença l’estructura retrencada i angosta del Call jueu.

EL ROMÀNIC

La primera secció del Museu acull les col·leccions d’art romànic. A la sala 1 s’exposen obres tan significatives com les majestats de Sant Miquel de Cruïlles i de Sant Joan les Fonts (s.XII), les arquetes de Sant Feliu de Girona (s. XIII) i de Sant Pere de Rodes (s.IX-X), l’anomenada Capsa de Lledó (s.XI) i, com a peça excepcional, l’Ara de Sant Pere de Rodes (s.X). La sala 2 conté un conjunt de talles policromades (s. XII al XIV) i una notable col·lecció de capitells, entre els quals destaquen els de Sant Pere de Rodes i els de Sant Vicenç de Besalú. De les talles i dels objectes litúrgics que s’exhibeixen a la sala 3 són destacables la Mare de Déu d’Alp (s. XIII-XIV), el Vas de Sant Vicenç de Besalú (s. IX-X), el Sagramentari de Sant Feliu de Girona (s. XII), l’Homiliari de Beda (s. XI) i, especialment, la Biga de Sant Miquel de Cruïlles (s. XII-XIII). La sala 4 acull una mostra d’escultura monumental procedent d’edificacions de la ciutat. Són rellevants un relleu d’una casa del carrer del Llop, la Columna de la Lleona i especialment, per la seva ornamentació, un dels capitells de la canonja de Girona (s. XII-XIII). S’hi troben també exposats l’Altar de Sant Pere de Juïgues (s. X-XI) i les importants pintures de l’àbsis de Pedrinyà (s. XII).

Com a darrera mostra de l’art romànic, a la sala 5 s’hi exhibeix una col·lecció de capitells (s. XII i XIII).

EL GÒTIC

La sala 5 acull també les primeres col·leccions d’art gòtic formades, entre altres obres, pel sepulcre de Jofre Gilabert de Cruïlles (s. XIV), el conjunt escultòric del calvari de la catedral de Girona (s. XIII), i, com a obra més extraordinària, el Martirologi de Poblet (s. XV). A la sala 6 hi ha exposades una mostra de capitells (s. XIII al XV) i una col·lecció d’imatges d’alabastre (s. XIV i XV), entre les quals cal fer constar la de la Mare de Déu de Palera (s. XV). La sala 7 aplega una notable mostra de talles de fusta del segle XIV, objectes d’orfebreria i les claus de volta de l’edifici de la Pia Almoina de Girona (s. XV). També hi són exposades la Mare de Déu de Besalú i la Mare de Déu de Pontós (s. XV) i les excepcionals taules de vitraller (s. XIV), amb croquis d’un dels vitralls de la seu de Girona. El saló del Tron, sala 8, reuneix un dels més importants conjunts de retaules gòtics del segle XV, com el de Sant Miquel de Cruïlles de Lluís Borrassà, el de la Mare de Déu de la Llet de Sant Esteve de Canapost, el de Sant Miquel de Castelló d’Empúries i el retaule de Sant Pere de Púbol, una de les obres més representatives de Bernat Martorell.

EL RENAIXEMENT I EL BARROC

A la sala 9 s’inicia la secció dedicada a l’art del segle XVI amb el conjunt d’elements que formen el Retaule de Sant Feliu de Girona, fet per diferents autors. Són especialment rellevants les taules pintades per Perris Fontaines i Joan de Burgunya. La sala 10 acull les col·leccions d’orfebreria i d’indumentària religioses. Entre la pintura exposada a la sala 11 cal destacar les obres de Joan de Burgunya i el Retaule del Priorat de Sant Joan les Fonts. Com a cloenda de l’art del segle XVI, a la sala 12 s’exposa l’obra pictòrica de Pere Mates: els retaules de Sant Pere i Sant Pau, de Sant Pere de Montagut i el de Segueró. La sala 13 és un punt de descoberta amb una mostra de materials i procediments pictòrics.

A la sala 14 s’inicia el recorregut per les col·leccions dels segles XVII i XVIII amb una nombrosa mostra de pintura, escultura i objectes litúrgics d’estil barroc. En escultura hi destaca la imatge de Sant Roc de Sant Feliu de Guíxols (s. XVII). A la sala 15 s’hi exhibeixen les col·leccions de ceràmica i vidre (s. XVII i XVIII). La mostra està formada pels conjunts de pots de farmàcia i de plats de l’anomenada ceràmica blava, i per una selecció d’objectes de vidre bufat.

ELS SEGLES XIX I XX

La sala 16 aplega la col·lecció de pintura romàntica catalana (s. XIX) amb obres com L’era cristiana de Joaquim Espalter, Colom a la Ràbida, de Benet Mercader, i El setge de Girona de 1809, de Ramon Martí Alsina. La pintura catalana de finals del segle XIX i dels inicis del XX és representada a la sala 17 amb obres del corrent realista, del paisatgisme, de l’escola d’Olot i del modernisme. Hi són presents pintures de Marià Vayreda, Josep Berga i Boix, Joaquim Vayreda i Santiago Rusiñol. La sala 18 mostra la pintura del segle XX, amb obres, entre altres artistes de Prudenci Bertrana i Josep Aguilera, de les quals cal destacar Cap de dona, de Fidel Aguilar, i L’Onyar a Girona, de Mela Muttermilch.

SALES MONOGRÀFIQUES

La visita del Museu continua a les sales monogràfiques. A la primera s’exhibeix una mostra del mobiliari que engloba peces des del segle XV fins al XIX. Les sales següents acullen la col·lecció de ceràmica formada per rajoles gòtiques, renaixentistes i barroques i per rajoles d’oficis; per plats de reflexos metàl·lics (s. XII i XIV) i de ceràmica blava (s. XVII i XVIII) i per una sèrie d’atuells de terrissa negra de Quart i de ceràmica de Girona. Així mateix s’hi exhibeix una nombrosa col·lecció d’objectes de vidre bufat. La darrera de les sales monogràfiques és la dedicada a orfebreria i a vestuari litúrgic. De tot el conjunt es destaca la Lipsanoteca de Sant Andreu de Bestracà (s. XII).

Direcció:
Pujada de la Catedral, 12 17004 Girona
Telèfon: 972.203.834
Fax: 972.227.595
Correu electrònic: museuart@ddgi.es
Web: www.museuart.com