Museu del Cinema – Col·lecció Tomàs Mallol

El Museu del cinema va ser inaugurat el 1998, després que el gener de 1994 l’Ajuntament de Girona la formés a partir de la donació dels fons particulars de Tomàs Mallol, una col·lecció d’aparells cinematogràfics i precinematogràfics reconeguts a nivell internacional. És un dels pocs museus del món on podrà fer un viatge a través de 500 anys d’història de les imatges coneixent des dels antecedents i orígens del cinema fins l’arribada de la televisió.

El Museu consta d’unes 20000 unitats, prop de 8000 objectes, aparells i accessoris precinematogràfics i del cinema dels primers anys. També es conserven uns 10000 documents amb imatges fixes com fotografies, cartells, gravats, dibuixos i pintures, 800 films i una biblioteca amb més de 700 llibres i revistes. Els objectes recollits en la col·lecció s’emmarquen en el període comprès entre mitjans segle XVII i 1970. La majoria dels elements de la col·lecció es situen en la segona meitat del segle XVIII i principis del segle XX.

Tomàs Mallol

Tomàs Mallol va néixer a Sant Pere Pescador l’any 1923. Ja des de l’infancia l’apassionà el cinema. A l’edat de vuit anys construí un projector amb el qual entretenia els seus amics i familiars i que avui es conserva a la col·lecció.

Després de la Guerra Civil s’instal·là a Barcelona on s’inicià en l’ofici de fotògraf i publicista, el que acabà per configurar el seu perfil professional. Després de casar-se, a l’entorn de l’agrupació fotogràfica del Centre Excursionista de Catalunya, allà va conèixer les primeres persones que compartien amb ell l’afició pel món de la fotografia i del cinema amateur.

El 1956 realitzà la seva primera pel·lícula titulada El pastor de Can Sopa. També aquell mateix any s’introduí en el cinema professional com a director de fotografia, en la coproducció italoespanyola Su propio destino. Abandonà el cinema professional i fundà la UCA, Unió de Cineastes Amateurs a Barcelona.

Realitzà nombrosos curts cinematogràfics que es caracteritzen pel perfeccionisme i el ritme lent de les imatges que reflexa el seu estudi de la relació entre l’espai i el temps. Aquests curts li valgueren el reconeixement en diversos premis internacionals de cinema amateur.

A la meitat dels anys seixanta començà a reunir diversos aparells de pas estret sense vocació de col·leccionista. Anys més tard, inicià la seva col·lecció retrospectiva del cinema a tots els nivells. A partir d’aleshores començà una intensa activitat d’estudi i recerca d’objectes que el van portar a formar una col·lecció d’objectes i aparells de precinema i dels primers anys del cinema.

Direcció:
Carrer Sèquia, 1 17001 Girona
Telèfon: 972.412.777
Fax: 972.413.047
Correu electrònic: museu_cinema@ajgirona.org
Web: www.museudelcinema.org