L´Oil Crash: Perquè aquesta crisi no acabarà mai

Planta d'extracció de petroli

El petroli en pocs anys esdevindrà un recurs limitant

El dijous 24 de Novembre, la Casade la Cultura de Girona va acollir una més que interessant conferència a càrrec d’Antonio Turiel i hospiciada pels Naturalistes de Girona.

El títol de la xerrada era contundent “L’Oil Crash: perquè aquesta crisi no acabarà mai“, i el missatge de l’autor del concorregut blog clar: l’extracció de petroli en termes quantitatius i qualitatius ja no tornarà a ser el mateix.

En els darrers anys, Antonio Turiel, Doctor en Física i científic titular de l´Institut de Ciències del Mar del CSIC, ha dedicat un esforç significatiu a la difusió d’un missatge crític i dur contra un model de desenvolupament i de producció energètica fonamentat en el petroli. Un petroli que aviat deixarà de ser extret en una mesura suficient per mantenir l’actual nivell de consum, ja sigui en forma de derivats utilitzats com a combustibles o en altres tipus de derivats emprats per a l’elaboració de multitud de productes químics.

Al llarg de poc menys d’una hora, el conferenciant va presentar un gruix important de dades i estudis que donaven fonament a la seva crida pel canvi, a més de permetre esbossar les línies d’aquest model de creixement econòmic que en el transcurs dels pròxims anys resultarà clarament insostenible per tots els països i que per tant, hauran de suportar greus sacsejades en el seus nivells de vida si no són capaces de promoure un canvi de model.

Turiel també va dedicar fortes crítiques a altres fonts d’energia no renovables com la nuclear, a més de repassar la incapacitat d’algunes de les energies renovables més populars com l’eòlica o la fotovoltaica per substituir els combustibles fòssils.

Cada cop resulta més fàcil reconèixer la certesa d’aquests pronòstics, ara bé, segurament als assistents d’aquesta conferència els hagués agradat tenir temps per sentir quines són les propostes alternatives per fer front amb esperança a aquest futur tan desolador.

La voluntat de no solapar la conferència del Dr Antonio Turiel amb la del Dr Arcadi Oliveres  al mateix edifici de la Casa de la Cultura va impedir que es pogués aprofundir en aquests aspectes.  Haurem d’esperar a una nova oportunitat per escoltar-lo o submergir-nos en el seu blog on hi podrem trobar un desplegament important d’informació sobre el tema.

Article escrit per Dani Vidal
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Ciència, Ecologia, Esdeveniments, Natura i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari