Som Energia: la cooperativa de l’energia sostenible

Logotip de la cooperativa energètica de Som Energia

Nascuts a partir de la Universitat de Girona, la cooperativa energètica Som Energia ofereix als consumidors de tot Catalunya una alternativa renovable a la tradicional que ja rebem a les nostres llars.

Per tal de conèixer una mica més de prop aquesta iniciativa que ja fa temps que funciona en molts països d’Europa, entrevistem a Laia Blasco responsable de la Comissió de Comunicació.

– Què és l’energia verda?

Energia verda és tota aquella energia que prové de fonts renovables tals com el sol, el vent, l’escalfor de la terra, les onades… Alhora també es garanteix que la tecnologia emprada en la seva obtenció en les plaques solars, els generadors eòlics, les centrals d’aprofitament geotèrmic o hidràulic; no genera ni residus ni emissions, o com a molt un mínim; fent que el seu impacte sobre el medi ambient i la salut sigui molt reduït.

– Quin és l’objectiu de la cooperativa Som Energia?

L’objectiu de Som Energia és aglutinar a través d’un cooperativa sense ànim de lucre a totes aquelles persones amb sensibilitat mediambiental per tal de canviar el model energètic actual per un que estigui basat al 100% en energies renovables.

La cooperativa permet als seus socis i sòcies en la presa de decisions sobre les inversions que es duen a terme amb diferents projectes de generació d’energia renovable. Aquest model d’economia sostenible permet tenir una independència de les grans companyies i crear al seu voltant un moviment social des del primer moment.

– Quines són les energies renovables per les quals aposteu?

Plaques solars proporcionen una font inesgotable d'energia renovablePer fer possible un model 100% renovable hem d’apostar per tota font d’energia renovable accessible.

Així doncs estudiem projectes de tecnologies madures com són l’energia solar fotovoltaica, biomassa, biogàs, energia minieòlica (inferior a 200 Kw) i eòlica ( 1-3 Mw) i minihidràulica.

– Quina és la vostra opinió en relació a l’energia provinent la biomassa, que malgrat ser renovables tenen un fort impacte ecològic?

L’aprofitament energètic de la biomassa forestal té un fort impacte ecològic però en positiu! Hi ha molta mala fama sense coneixement de causa. L’energia de la biomassa, permet aprofitar un recurs procedent de la neteja de boscos. Neteja realment necessària especialment en el boscos mediterranis, on tenim un alt percentatge d’incendis degut a la deixadesa dels nostres zones forestals.

També s’ha de tenir en compte que molts estudis científics han comprovat, que els arbres arribats a una mitjana d’edat, no acumulen tant diòxid de carboni (CO2) com els arbres més joves, per tant netejant el bosc d’arbres caiguts, malalts, vells, estem afavorint que el bosc sigui una massa forestal amb major capacitat de neteja de la nostra atmosfera i de millora mediambiental, així com lluitar contra plagues i la prevenció d’incendis.

I a tots aquests beneficis se li ha de sumar l’aprofitament d’un recurs propi, local i renovable. L’existència d’instal·lacions de biomassa, promou l’economia local, donant llocs de treball, en zones rurals amb alt risc de despoblament

– Intenteu introduir criteris de producció local d’energia entre els vostres productors i clients? És a dir que hi hagi la mínima distància entre el lloc que es produeix l’energia i el lloc on es consumeix per evitar pèrdues en el circuit.

Sí. Volem promoure l’eficiència en tos els àmbits de la cooperativa, és per això que tant en la producció d’energia com en la seva distribució com en el seu ús mirem que existeixin el mínim de pèrdues possibles.

– Què cal per caviar el model energètic del nostre país? Tant a nivell ciutadà com polític.

Ser conseqüents, els canvis sempre han vingut de les persones i poc de les institucions. Si cadascú de nosaltres, és conseqüent i canvia a una companyia que subministri energia verda certificada, com Som Energia, això crearà un punt d’inflexió molt important.

A Holanda, la pressió de la població com a consumidors que volen energia renovable a les seves llars, és tan gran, que va potenciar la creació d’instal·lacions d’energia renovable inclús per les companyies que produeixen energia bruta o contaminant.

Cal tenir present, tota aquella energia produïda a casa nostra, són diners que es queden aquí, potenciem llocs de treball (enginyeries, manteniment, serveis vinculats, etc.) que d’altra banda, amb la dependència del petroli fugirien a l’estranger.

Gent de Som Energia davant la seu al Parc Científic i Tecnològic de la UdG

 – Aquest és un projecte que va néixer vinculat a la Universitat de Girona, quina segueix essent la vostra relació?

Ens permet estar en contacte amb grans professionals, que ens assessoren contínuament per tal de millorar dia a dia, els projectes i els serveis que podem oferir com a cooperativa.

– Què us aporta l’entorn del Parc Científic i Tecnològic de la UdG?

L’entorn de Parc Científic i Tecnològic ens aporta molt! Estem en contacte amb equips d’innovadors, emprenedors i equips d’investigació. També ens permet establir relacions amb d’altres parcs científics capdavanters en la recerca a Europa. I hi ha un flux constant d’idees, d’optimitzar les darreres tecnologies, de millorar en el nostre funcionament intern minimitzant al màxim la possibilitat de cometre errors i optimitzant els recursos i les noves tecnologies.

– Quin impacte tindrà en la implantació de les renovables la retirada de les subvencions del govern?

Ja està tenint un impacte, però no per això deixen de ser necessàries i rendibles les instal·lacions de renovables, senzillament s’allarga una mica el temps d’amortització. Ara més que mai, hem d’apostar i invertir-hi. El peack oil ja ha arribat, és a dir el petroli barat, ja s’ha acabat, ara cada cop més, s’ha d’anar a buscar petroli i fer pous a més profunditat, d’anar més lluny en zones més remotes, inclús a zones naturals protegides com a Alaska, o reserves marines on ja comencen a explotar-les, destruint ecosistemes d’alt valor ecològic.

– A quin termini creieu que Catalunya podria substituir la seva dependència de l’energia nuclear per energies renovables?

Tan de bo, fos el més aviat possible. Per nosaltres i per les futures generacions. Dependrà de la pressió popular, de nosaltres com a consumidors. L’energia nuclear, ja s’ha demostrat amb Chernòbil i Fukushima, que mai arriba a ser segura (encara que s’esforcin a fer-nos-ho creure), és un perill constant que no té volta enrere.

Els residus radioactius procedents de les centrals nuclears són residus d’alta activitat, això vol dir que emeten altes dosis de radiació i la seva vida activa s’allarga durant milers d’anys.

A banda, a nivell econòmic, ens surt molt cara en termes nacionals ja que està altament subvencionada, la vida útil de les centrals és entre 30-40 anys, fet que el seu desmantellat suposa un alt cost per la societat, ja que es requereix de molts anys i molts recursos, per la perillositat que suposa. A més hem de tenir present que el model energètic que aposta per les centrals d’energia nuclear o d’altres centrals productores gegants, fa que els guanys es queden en poques mans i no reinverteixen en la societat.

Quant a Xavier Bofill

A aquest gironí que es dedica a la recerca, quan arriba el cap de setmana ho deixa tot, bata de laboratori i provetes, per anar a córrer, pujar cims del Pririneu o viatjar per les seves contrades. Així que amb el bloc de notes a la mà, em proposo fer-vos cinc cèntims de tot allò que crec que us pot interessar.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Ecologia, Economia, Entrevistes, Societat i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari