Una altra Girona al Món: Nueva Gerona

Nueva Gerona, curiosament, és la capital de la municipalitat de l’illa cubana anomenada Isla de la Juventud.

Aquesta illa va ser descoberta el 14 de juny de 1494 per Cristòfol Colom. Tanmateix, ja hi havien arribat prèviament els indígenes Taíno provinents del nord de Sud Amèrica que es dedicaven a l’artesania i a l’agricultura. Aviat els colonitzadors van perdre interès en ella en no trobar-hi or, esdevenint així un refugi pels pirates i contrabandistes John Hawins, Henry Morgan o Francis Drake que lluitaven contra l’armada espanyola. D’aquesta situació se’n derivaren contes que inspiraren autors com l’escriptor anglès Robert Louis Stevenson que va escriure “L’Illa del Tresor”.

A principis del segle XIX els espanyols la van colonitzar l’illa posant-li el nom de Colonia Reina Amalia. Fins a finals del segle XIX arribaren a l’illa nombrosos aventurers buscant l’or que deixaven perdre els espanyols mentre lluitaven contra la pirateria. Posteriorment, l’illa serví als colons espanyols per exiliar presoners com fundador del Partido Revolucionario Cubano (PRC), José Martí.

La ciutat de Nueva Gerona, agermanada a la nostra, va ser fundada el 17 de desembre de 1830. El nom de Nueva Gerona es va posar en honor al Capità General de Cuba Dionisio Vives que va dirigir la resistència de la nostra ciutat durant la Guerra del Francès o Guerra de la Independència, i també va repoblar aquesta illa per ordres d’un Reial Decret de la Corona Espanyola.

Després del triomf revolucionari de 1959 es va començar a cultivar l’illa, fet que va provocar que milers de joves migressin cap allà per tal de fundar plantacions que avui en dia encara permeten produir comestibles per tot Cuba. En reconeixement a aquests milers de joves, l’illa rebé el seu actual nom de Isla Juventud. Es construïren a tota l’illa més de 60 escoles i universitats on estudiaren més de 20000 estudiants provinents d’Àfrica, Llatinoamèrica i Àsia.

Actualment l’illa es dedica a produir cítrics, vegetals, or, marbre, ceràmica i al turisme.

La ciutat de Nueva Gerona està envoltada per les serres de Caballos i Casas. També es troba a 3 quilòmetres de la desembocadura del Río Casas que es del tot navegable fins al Mar Carib.