El Perfum: Història d’un assassí (Tom Tykwer)

Aquesta pel·lícula tracta de la vida de Jean Baptiste Grenouille, un nen que va néixer entre la fortor de les restes de peix d’un mercat i que va ser abandonat per la seva mare a les deixalles. Les autoritats es van fer càrrec d’ell i el van portar d’hospici en hospici. A la seva mare la van condemnar a la forca. El nen va créixer en un ambient hostil, ningú el volia i fins i tot els seus companys intentaren matar-lo perquè ell tenia quelcom diferent: no tenia olor. A canvi, Jean Baptiste poesia un olfacte excepcional.

Als 20 any, després de treballar en l’adobament de pells, aconsegueix treballar per Bandini, un perfumer que li ensenya a destil·lar essències. Tanmateix, ell volia atrapar altres olors, l’olor del cristall, del coure… i sobretot l’olor de certes dones. A canvi de centenars de formules de perfums amb els que Bandini s’enriquí, li va escriure una carta de recomanació per aprendre l’art de “enfleurage” en la capital mundial del perfum: Grasse. Un cop allà, aconsegueix el seu objectiu, un perfum els ingredients del qual són l’essència de noies joves de la ciutat, les quals ha de matar i mutilar per obtenir. Tretze essències per compondre un perfum que tot aquell que l’olori senti l’inevitable impuls d’estimar amb luxúria, embogits i hipnotitzats.

Finalment, quan arriba a París, desperta tanta passió que el seu cos desapareix entre la multitud entre mossegades i cops.

El Barri Vell de Girona serví del 19 al 24 de setembre del 2005 per representar la vila francesa de Grasse durant el segle XVIII on Jean Baptiste comença a aprendre l’art de fer perfums. Dels més de 5000 figurants que varen participar en el rodatge de la pel·lícula 200 eren veïns de Girona. Durant el rodatge de la pel·lícula a Girona els actors empraren com a camerino el teatre de Sant Domènec.

Direcció: Tom Tykwer
País: Alemanya, França i Espanya.
Rodada l’any: 2005.
Duració: 147 minuts.
Interpretació: Ben Whishaw, Dustin Hoffman, Alan Rickman, Rachel Hurd-Wood, Corinna Harfouch, Carlos Gramaje, Birgit Minichmayr, Karoline Herfurth, Jessica Schwarz, Joanna Griffiths, Otto Sander.
Guió: Adaptat de l’obra de Patrick Süskind per Andrew Birkin, Bernd Eichinger i Tom Tykwer.
Producció: Andrew Birkin, Bernd Eichinger, Martin Moszkowicz.
Música: Reinhold Heil, Johnny Klimek, Tom Tykwer.
Fotografia: Frank Griebe.
Direcció artística: Alexander Berner.
Vestuari: Pierre-Yves Gayraud.
Estrenada: 2006.