Soldats de Salamina (David Trueba)

Aquesta pel·lícula tracta d’una novel·lista que ha abandonat la seva carrera d’escriptora i es dedica a rastrejar una historia real que va tenir lloc en els últims dies de la Guerra Civil: L’escriptor i falangista Rafael Sánchez Mazas quan anava a ser afusellat juntament amb cinquanta altres presoners, aconsegueix fugir pel bosc i amagar-se sota la pluja. Pel que sembla un soldat que pentinava la zona buscant-lo el va trobar, però el va deixar escapar.

L’escriptora reconstrueix les peces d’aquesta historia, plegada de contradiccions i personatges enigmàtics. Durant la seva busca, sense saber-ho, no només persegueix la veritat, sinó trobar-se a si mateixa.

La pel·lícula tracta tant de la soledat, com de la recuperació de les ganes de viure, i que els bons sentiments són raons per seguir vivint.

Direcció: David Trueba.
País: Espanya.
Rodada l’any: 2002.
Duració: 112 minuts.
Interpretació: Ariadna Gil (Lola), Ramón Fontserè (Rafael Sánchez Mazas), Joan Dalmau (Miralles), María Botto (Conchi), Diego Luna (Gastón), Alberto Ferreiro (Jove milicià), Luis Cuenca (Pare de la Lola), Lluís Villanueva (Miguel Aguirre), Ana Labordeta (Treballadora de la residència), Julio Manrique (Pere Figueras), Eric Caravaca (Cambrer).
Guió: David Trueba; basat en la novel·la de Javier Cercas.
Producció: Andrés Vicente Gómez i Cristina Huete.
Música: Varis.
Fotografia: Javier Aguirresarobe.
Direcció artística: Salvador Parra.
Vestuari: Lala Huete.
Estrenada: 21 Març del 2003.